Militairen niet in uniform in openbaar vervoer

Militairen hebben gisteravond het advies gekregen om voorlopig niet in uniform met het openbaar vervoer te reizen. Aanleiding is de verhoogde waakzaamheid voor jihadistisch geweld in Nederland nu het kabinet heeft besloten militair op te treden tegen de Islamitische Staat (IS). Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Defensie.

Volgens Defensie zijn er geen incidenten geweest waarbij militairen zijn lastiggevallen of bedreigd. Het gaat om „een voorzorgsmaatregel”. Eerder deze week riep een Nederlandse jihadist in Syrië met een videoboodschap op tot een „een sterke, stevige daad tegen de Nederlandse overheid”.

Het kabinet kondigde gisteren aan dat Nederland met zes F-16’s doelen van IS in Irak gaat bombarderen. Vicepremier Lodewijk Asscher stond er bij de aankondiging van die militaire missie bij stil dat die ook binnenlandse risico’s met zich meebrengt. Nederland krijgt „een hoger profiel onder jihadisten”, aldus Asscher.

Militairen werden de afgelopen jaren juist aangemoedigd om in het openbaar in uniform te verschijnen. Dit zou het begrip en het draagvlak voor de krijgsmacht kunnen vergroten.