Sierra Leone: 1,2 miljoen mensen in onmiddellijke quarantaine

Een agent ziet toe op de 'lockdown' in Freetown, waardoor afgelopen weekend heel Sierra Leone op slot zat. Vandaag zijn 1,2 miljoen mensen in quarantaine geplaatst. Foto ANP/EPA/Tanya Bindra

Sierra Leone heeft met onmiddellijke ingang drie regio’s en twaalf stamgebieden in quarantaine geplaatst om de verspreiding van Ebola tegen te gaan. De maatregel treft 1,2 miljoen mensen. Niemand mag deze gebieden betreden of verlaten.

President Ernest Bai Koroma heeft dat laten weten in een tv-toespraak:

“Afsluiting van deze districten en stamgebieden zal uiteraard veel uitdagingen met zich meebrengen, maar het voortbestaan ​​van onze mensen en ons land is een prioriteit.”

Het gaat om de districten Port Loko, Bombali en Moyamba, aldus AFP vanochtend. Er waren al twee districten in quarantaine, waardoor bijna een derde van de totale bevolking van Sierra Leone (6 miljoen) in quarantaine zit.

Hoe lang de maatregel van kracht zal zijn, is nog niet bekend.

Bijna 3.000 doden

In Sierra Leone zijn inmiddels 593 mensen aan het virus bezweken. Daarnaast zijn er 1.813 gevallen geregistreerd. Het land liet afgelopen vrijdag nog een ‘huisarrest’ ingaan voor alle inwoners. Voor de duur van drie dagen mocht niemand het huis uit. De overheid hoopte zo de verspreiding van het virus tegen te gaan en middels huis-aan-huisbezoeken bij 1,5 miljoen mensen nieuwe gevallen te identificeren. Het ministerie van Volksgezondheid heeft daar driekwart van kunnen controleren, waardoor er 130 nieuwe gevallen zijn gevonden.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er door de huidige uitbraak van ebola 2.917 doden gevallen, uit 6.263 gevallen die reeds zijn gevonden in de vijf getroffen landen in West-Afrika. De situatie in Guinee - waar de huidige uitbraak zijn oorsprong heeft - is gestabiliseerd, maar in Sierra Leone en Liberia is er nog steeds sprake van een opwaartse trend, aldus de WHO.

    • Philippus Zandstra