Schaamte overheerst bij Feyenoord

Uitschakeling tegen Go Ahead Eagles (2-0) betekent vierde nederlaag op rij voor ploeg van Fred Rutten

Kopduel in de stromende regen tussen Feyenoorder Miquel Nelom en aanvallerTeije ten Den van Go Ahead Eagles. Foto Novum

Fred Rutten heeft barre tijden meegemaakt als trainer. Bij Schalke 04, waar hij in maart 2009 na acht maanden ontslagen werd, en bij PSV, waar hij in zijn derde seizoen na drie nederlagen op rij op straat gezet werd. Maar een kwartet verliesbeurten op rij kon de coach zich gisteravond niet voor de geest halen. „Ik kan hier moedeloos van worden, maar dat wil ik niet”, zei hij tegenover Fox Sport. En dus ging hij gretig de discussie aan over het aantal gecreëerde kansen dat hij had geteld. „Als het team totale moedeloosheid uitstraalt en geen kansen creëert, moet je je zorgen gaan maken. Maar dat is niet het geval. Dit moeten we wegstoppen.”

Met de uitschakeling in het bekertoernooi gisteravond tegen Go Ahead Eagles heeft Feyenoord de crisisstemming over zich af geroepen. Toch weer „schaam je kapot” van de meegereisde supporters, vier dagen na het klaterende applaus van het eigen legioen als waardering voor het getoonde spel in de Kuip tegen Ajax. Maar de opbeurende nederlaag van zondag in de Klassieker – goed gespeeld, jammer van de punten – is gauw vergeten nu de op één na slechtste competitiestart in 25 jaar een vervolg heeft gekregen in het bekertoernooi.

Vier nederlagen op rij dus: Willem II -thuis, FC Sevilla-uit, Ajax-thuis en nu Go Ahead Eagles. Er werd gisteravond gesproken over grote spiegels waarin gekeken moet worden, waarheden gezegd moeten worden. Jean-Paul Boëtius, twintig jaar en een levenlang Feyenoorder, was herstellend van een meniscusoperatie toen vorig seizoen de maand augustus onder Ronald Koeman volledig verloren ging met ook vier nederlagen op rij. „Dit is nieuw voor mij. Je wordt er gek van. Je wil een doel bereiken, maar het valt meteen uiteen. Wij moeten nu dicht bij elkaar blijven.”

Worsteling

Boëtius werd zelf na een uur gewisseld nadat zijn collega op de andere vleugel, Ruben Schaken, in de rust al in de kleedkamer was achtergebleven. Beiden speelden flets op de flank, waarmee veel gezegd is over het gebrek aan stootkracht. „De schaamte overheerst”, zei Boëtius. Met zijn laatste balcontact hielp hij een kansrijke aanval om zeep: typerend voor zijn worsteling? „Dat ik worstel is één ding, maar dat wil niet zeggen dat het met dat balcontact te maken heeft. Je wil gretig beginnen. Na die tegengoal wordt het een andere wedstrijd. Wij moeten dan forceren, we creëren wat kansen, als je ze kansen mag noemen, maar die maak je weer niet af.” Zijn conclusie: „Eigenlijk hebben we niets laten zien, er komt niets terug van wat we tegen Ajax deden.”

In de Adelaarshorst in Deventer begon de marteling voor Feyenoord met de vroege goal van Jules Reimerink, een schot getoucheerd door Feyenoorder Sven van Beek. Vrijetrappenspecialist Jop van der Linden, in bezit van misschien wel de fraaiste krul in Nederland, deed wat hij het beste kan en zo was het een kwartier voor tijd bekeken. Feyenoord uitgeschakeld in Deventer, net als in 2011 in dezelfde ronde. De schande was toen groter: Go Ahead Eagles speelde immers toen nog in de eerste divisie. Maar dat Go Ahead nu één plek boven Feyenoord staat in de eredivisie, maakte de schaamte er niet kleiner op.

Journalisten bestookten Feyenoorders na afloop met mistroostige feiten, karakteristieken van een club die de crisis nabij is. Met de nieuwe doelman Kenneth Vermeer en spits Colin Kazim-Richards werd tot nu toe alles verloren. In de laatste vijf duels werd één goal gemaakt. In elf officiële wedstrijden onder Rutten werd maar één keer meer dan één doelpunt gemaakt, die bizarre 4-3 tegen het Oekraïense Zorja Loegansk. En in de twee wedstrijden die Feyenoord won werd het pleit pas beslecht in blessuretijd. Kortom: Feyenoord hunkert naar een zege. „Er is altijd druk, nu zeker”, sprak aanvoerder Jordy Clasie. „We zijn daar de afgelopen weken niet goed mee omgegaan.”

Zaterdagavond speelt Feyenoord opnieuw tegen Go Ahead Eagles, opnieuw in Deventer. Dezelfde tegenstander. Dezelfde spelerstunnel, hetzelfde kleine veld met dat publiek er zo dicht bovenop. Wie geeft er nog ene cent voor Feyenoord? Clasie: „Iedereen moet in de spiegel kijken, naar hoe of wat hij heeft gedaan. Belangrijkste is dat iedereen naar zichzelf kijkt, en met de vinger naar zichzelf wijst. Dit is geen ploeg die op 80, 90 procent kan winnen. Iedereen moet 100 procent voor elkaar strijden.”

Schaamte alom, maar de schuldvraag? Clasie: „Verwijten praat ik niet over. Wat in de kleedkamer moet blijven, blijft daar.”

    • Bart Hinke