Pionier oude muziekbeweging

Christopher Hogwood (1941-2014), dirigent, klavecinist.

Christopher Hogwood, hier op een archieffoto uit 2004 in Keulen, overleed gisteren op 73-jarige leeftijd.
Christopher Hogwood, hier op een archieffoto uit 2004 in Keulen, overleed gisteren op 73-jarige leeftijd. Foto AP

De Britse dirigent, musicoloog en klavecinist Christopher Hogwood was een toonaangevend pionier van de oude muziekbeweging. Op het hoogtepunt van zijn roem verkochten cd’s van Hogwood en de in 1973 door hem opgerichte Academy of Ancient Music beter dan die van De Drie Tenoren. Met zijn ensemble, op authentieke instrumenten, maakte Hogwood tweehonderd cd’s. Hij overleed gisteren in Cambridge. Hogwood werd 73 jaar.

Hij studeerde in Cambridge (muziek en klassieke talen) en bekwaamde zich als dirigent verder bij Raymond Leppard en als klavecinist bij Gustav Leonhardt. Hogwood maakte naam met een eigen BBC-radioprogamma over muziek, The Young Idea, tussen 1972 en ’82. In 1973 begon zijn samenwerking met platenmaatschappij Decca en formeerde hij in korte tijd „een puik ensemble” dat zich aanvankelijk vooral zou richten op oude Engelse muziek.

Later verbreedde de focus zich naar de klassieke muziek. Toen Hogwood één opname met vroege symfonieën van Mozart wilde maken, opperde Decca alle symfonieën te doen.

Zoals veel oudemuziekspecialisten legde Hogwood zich later ook toe op vroegromantische en neoklassieke 20ste-eeuwse muziek (oa Martinu, Stravinsky, Britten). Kritiek op een zekere ‘emotieloosheid’ in zijn uitvoeringsstijl wees hij eloquent van de hand. „Dat is zoiets als de kruiderijen in een restaurant hekelen! Wie gewend is aan de romantische stijl van een dirigent als Bruno Walter, zal bij mijn snellere tempi zeker wat geliefde effecten moeten missen. Maar moeten we allemaal een Walter zijn? Ik bewonder hem zeer, maar je kunt zijn stijl geen sterke historische basis verwijten.”

    • Mischa Spel