Oud-rechter loog toch over telefoontje met Chipshol-advocaat

Voormalig vicepresident van de Haagse rechtbank Hans Westenberg heeft „bewust onwaarheid” gesproken over contacten die hij twintig jaar geleden had met advocaat Hugo Smit van projectontwikkelaar Chipshol.

Het jokken door de magistraat is „misbruik van bevoegdheid” en dat is „onrechtmatig jegens Smit”. Het is ook „aannemelijk” dat Smit door het liegen van Westenberg „(reputatie)schade heeft geleden”. Dit oordeel heeft de rechtbank Amsterdam gisteren uitgesproken in een van de langst slepende rechtszaken in Nederland.

De oorsprong van de kwestie is 6 december 1994. Die dag kreeg advocaat Smit, namens Chipshol in een rechtszaak verwikkeld, een telefoontje van rechter Westenberg. De rechter zou hem hebben laten weten dat hij beter met procederen kon stoppen omdat hij de zaak toch zou verliezen.

In het boek Topadvocatuur van Micha Kat (2004) vertelde Smit over het incident. Westenberg daagde Smit daarop voor de rechter. De magistraat ontkende te hebben gebeld. In 2008 won Westenberg de rechtszaak, maar hij verloor in hoger beroep.

Smit eist nu 3,7 miljoen euro schadevergoeding van Westenberg. De rechtbank Amsterdam gaf Westenberg de gelegenheid door het horen van getuigen tegenbewijs te leveren, maar daar is de oud-rechter niet in geslaagd. Weliswaar is niet gebleken dat Westenberg in 1994 Smit gevraagd heeft te stoppen met de rechtszaak, maar hij heeft wel gelogen door te zeggen niet te hebben gebeld.

Over een paar maanden zal de rechtbank bepalen hoeveel schadevergoeding Westenberg moet betalen. Volgens diens advocaat, Arnold van Uchelen, worden alle advocaatkosten en de schadevergoeding betaald door de Raad voor de Rechtspraak. „Dat is afgesproken bij de pensionering van Westenberg. Rechters die als zodanig worden aangesproken, hebben daar recht op en de procedure ging ook over de reputatieschade van de rechterlijke macht in zijn geheel.”

De Raad voor de Rechtspraak zegt alleen de proceskosten van Westenberg te betalen en geen schadevergoeding wegens liegen.

    • Marcel Haenen