Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Mensenrechten

Ook Cameron wil meedoen met luchtaanvallen op Irak

Cameron spreekt de VN toe.
Cameron spreekt de VN toe. Foto AFP / Andrew Burton

Cameron gaat toestemming aan het parlement vragen voor Britse deelname aan de luchtaanvallen op Islamitische Staat (IS) in Irak. Hij roept het Lagerhuis daarvoor terug van reces, zo zei hij gisteren tijdens zijn toespraak in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

Onze correspondent:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Ingelast Lagerhuisdebat vrijdag gaat specifiek over luchtaanvallen in Irak, niet Syrië. Morgen om 13u (Eng tijd) eerst kabinet bijeen

Cameron zei niets over een eventuele Britse bijdrage aan de Amerikaanse luchtaanvallen op IS in Syrië. Een coalitie van de VS en vijf Arabische landen voert sinds dinsdag bombardementen uit op jihadisten in Syrië.

14 militanten gedood bij bombardementen Syrië

De Verenigde Staten hebben samen met hun Arabische bondgenoten vannacht opnieuw doelen van IS onder vuur genomen. Zeker 14 IS-strijders zijn daarbij gedood. Bij de aanvallen kwamen ook ten minste 5 burgers om het leven, meldt Rami Abdulrahman, het hoofd van het in Groot-Brittannië gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Woordvoerder John Kirby van de Amerikaanse krijgsmacht zei op CNN dat twaalf doelen zijn geraakt, waaronder olieraffinaderijen die voor IS tot anderhalf miljoen dollar per dag opleverden.Luchtaanvallen op Irak en Syrië. Klik op de afbeelding voor een grotere kaart.

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Mogelijkheid Britse deelname luchtaanvallen domineert voorpagina’s http://t.co/qRmcHEBt5T (via @suttonnick)
Twitter avatar suttonnick Nick Sutton Thursday’s Independent - “Cameron sets UK on fast track to war” + @harryslaststand at #Lab14 #tomorrowspaperstoday http://t.co/PnmVcn2aRU