Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

OM vervolgt oud-raadslid voor fraude Utrechtse daklozenkrant

Verkoper van de Straatkrant in Utrecht.
Verkoper van de Straatkrant in Utrecht. ANP / Roos Koole

Voormalig PvdA-raadslid in Utrecht Bert van der Roest wordt door het Openbaar Ministerie vervolgd. In zijn rol als penningmeester van de daklozenkrant Straatnieuws zou hij 45.000 euro verduisterd hebben.

Stichting Straatnieuws Utrecht (SSU) meldde volgens RTV Utrecht eerder vandaag dat het door de fraude bijna failliet is. Het OM maakte niet lang daarna bekend dat Van der Roest een rechtszaak tegemoet kan zien. SSU stelt tegenover de regionale omroep dat het dreigende faillissement behalve de fraude veroorzaakt wordt doordat justitie negen maanden deed om tot een besluit te komen over de mogelijke vervolging.

Het geld dat door het oud-raadslid achterover zou zijn gedrukt is volgens RTV Utrecht besteed aan vakanties en cafébezoekjes, zo werd in oktober vorig jaar bekend. Van der Roest boekte als penningmeester in een jaar tijd een reeks kleine bedragen af. Toen de fraude aan het licht kwam, trok hij zich terug als raadslid voor de PvdA in Utrecht.

Met Straatnieuws werd een terugbetalingsregeling opgesteld, maar volgens de daklozenkrant heeft Van der Roest zich niet aan de afspraken gehouden, waardoor in januari aangifte werd gedaan. Overigens beweerde Van der Roest eerder nog dat hij wel het geld had teruggeboekt, maar dat ging om een bedrag van veertienduizend euro.