Misdaadbestrijding of politiemarketing?

Gisteren meldde Europol „de grootste gecoördineerde actie tegen georganiseerde misdaad in de EU”. Een mijlpaal?

Het klinkt als een ongekende justitiële mokerslag aan het adres van de georganiseerde misdaad. Europol, het samenwerkingsverband van de Europese politie, maakte gisteren bekend de „grootste gecoördineerde actie tegen de georganiseerde misdaad in de Europese Unie” te hebben uitgevoerd. In de zogeheten Operatie Archimedes hebben 34 landen (alle EU-lidstaten, maar ook landen als de VS, Australië en Colombia) de afgelopen negen dagen 1.027 verdachten opgepakt.

Op een persconferentie op het hoofdkantoor in Den Haag werden alle cijfers bekendgemaakt. Er is onder meer 599 kilo cocaïne, 200 kilo heroïne 1.300 kilo cannabis onderschept. En dertig Roemeense kinderen „konden worden gered uit de handen van mensenhandelaren”.

Welke rol Nederland speelde in de grote politieactie was niet eenvoudig te achterhalen. De woordvoerder van de nationale recherche – die de zware misdaad doet – weet van niets. Hij las ’s middags met enige verbazing pagina 104 van Teletekst waarop het nieuws stond. Een politiewoordvoerder in Den Haag weet wel waar het om gaat: organised property crime is aangepakt, zo noemt hij het. „Het gaat om mobiele bendes die zich richten op inbraken. Criminaliteit die het heeft gemunt op bezittingen van burgers. Daarbij werden alleen al hier 68 mensen aangehouden en zijn drugs, anabolen en gestolen goederen zoals auto’s en laptops in beslag genomen.”

In een persbericht op politie.nl wordt de operatie omschreven als „Europese actiedagen tegen woninginbraken en heling”. Er zijn in Noord- Nederland „verschillende preventieacties, surveillances en verkeerscontroles gehouden in wijken waar regelmatig ingebroken wordt”. Er werden 1.206 voertuigen en personen gecontroleerd. „De politie hield 23 personen aan, de meesten omdat ze nog boetes en/of gevangenisstraf hadden openstaan.” Later wordt gemeld dat „bij een van de controles een veelpleger is aangehouden”. Deze persoon had circa 335.000 euro aan boetes openstaan.

Oud-rechercheur Wil van Gemert, sinds 1 mei adjunct-directeur van Europol, zegt in een persbericht dat Operatie Archimedes „duidelijk maakt dat internationale samenwerking onontbeerlijk is bij de bestrijding van de georganiseerde criminaliteit’’. In Letland zijn volgens hem een aantal dure gestolen auto’s teruggevonden, zei hij in het NOS-journaal. Hij was niet bereikbaar voor een toelichting.

Europol-directeur Rob Wainwright noemt de politieactie „een mijlpaal” in de Europese misdaadbestrijding. Met het persbericht wordt gescoord in alle media. Een mijlpaal op het gebied van Europese politiemarketing.

    • Marcel Haenen