Laat Oekraïne met rust, dat lost zichzelf wel op

illustratie Christo Komarnitski

Stel: economische tegenspoed in de Verenigde Staten ondermijnt het vertrouwen in de federale overheid en meerdere staten verklaren zich onafhankelijk. In Californië wordt Spaans de officiële taal. Engelstaligen voelen zich achtergesteld en hebben heimwee naar de vroegere VS. Zij verzetten zich tegen ‘nationalisten’ in Los Angeles. Rond San Francisco wordt zwaar gevochten en er vallen honderden doden. Een buitenlands passagiersvliegtuig dat over San Francisco vliegt, wordt per ongeluk neergehaald, volgens geruchten door militairen uit Washington. De wereld reageert furieus, veroordeelt de ‘buitenlandse agressie’. Er wordt een economische boycot ingesteld. Buurlanden verhogen hun defensiebudget. Volgens critici valt het wel mee met de buitenlandse agressie van Washington, zolang deze zich binnen het grondgebied van de voormalige VS afspeelt. Naar hen wordt niet geluisterd. Als we de VS vervangen door Sovjet-Unie, Californië door Oekraïne en San Francisco door Donetsk, hebben we de huidige situatie. Ook hier wordt een regionaal conflict door internationale verontwaardiging opgeblazen tot wereldformaat. Grote belangen staan niet op het spel: Donetsk ligt niet strategisch, bevat geen olie en zal de eigenaar voorlopig alleen maar geld kosten. Als we niets doen, lost het conflict zichzelf op, al weten we niet op welke wijze. Laten we daarom de economische sancties beëindigen en onze aandacht richten op problemen die een echte bedreiging vormen voor de wereldvrede, zoals de conflicten in het Midden-Oosten.

, adviesbureau Baker Boucher

    • Menzo de Muinck Keizer