Parlement Indonesië zet nieuwe president Jokowi de voet dwars

Joko Widodo. Foto Reuters / Darren Whiteside

Aanstaand president Joko Widodo van Indonesië heeft nu al een nederlaag moeten incasseren. Het parlement, waarin de partijenalliantie van zijn rivaal de meerderheid heeft, heeft besloten dat de bevolking niet langer rechtstreeks burgemeesters en gouverneurs kiest. Dat schrijft persbureau AP.

De rechtstreekse verkiezing van lokale en regionale bestuurders is in 2005 ingevoerd. Het was deel van de democratische overgang van Indonesië na de val van de overleden dictator Soeharto. Joko ‘Jokowi’ Widodo wilde vasthouden aan die praktijk.

Nederlaag van Prabowo

De bondgenoten van Jokowi’s verslagen tegenstander Prabowo Subianto loodsten een wet door het parlement die voorschrijft dat gemeenteraden en lokale parlementen voortaan de bestuurders kiezen.

Prabowo zei na zijn nederlaag bij de presidentsverkiezingen van deze zomer dat hij alles in het werk zou stellen om Jokowi het leven zuur te maken.

Gesteggel om overwinning

Jokowi eiste in juli de overwinning bij de presidentsverkiezingen op. Uit de eerste tellingen bleek hij bijna 52 procent van alle stemmen te hebben, tegenover de 48 procent van zijn rivaal Prabowo, die ook de overwinning opeiste. Hij zei dat er bij de verkiezingen massaal fraude is gepleegd.

Volgens Prabowo (en zijn legertje advocaten) waren miljoenen stembiljetten verdwenen. Experts zagen de zaak als een poging van Prabowo om gezichtsverlies te voorkomen. Ook bij eerdere verkiezingen gebeurde dit al, maar de rechtbank heeft de presidentsverkiezingen nooit opnieuw laten houden.

Eind vorige maand besloot het Indonesische hooggerechtshof dat Jokowi definitief tot president kon worden benoemd.

    • Sterre van der Hee