Jagen, loeren en rondbanjeren – het geheime leven van de kat

Miljoenen internetgebruikers kijken graag kattenfilmpjes op YouTube. De kat kijkt nu terug in een Britse documentaire.

Kattenfilmpjes. Filmende katten. Het maakt niet uit. We willen het allemaal zien. De kat doet het al jaren bijzonder goed op internet en sociale mediakanalen. Op YouTube circuleren veel filmpjes van dit geliefde huisdier. Vaak zijn het lollige thuisopnames die zo aanslaan dat ze vanzelf een hype worden. Denk aan Maru, de dikke Japanse kater met een grote voorliefde voor kartonnen dozen. Of Nora, de pianospelende kat voor wie zelfs een concertstuk werd gecomponeerd. En dan is er natuurlijk Grumpy Cat: sinds twee jaar zeer succesvol. Het eerste filmpje van deze knorrige kat is inmiddels 16 miljoen keer bekeken, bovendien komt eind november in de VS de film Grumpy Cat’s Worst Christmas Ever uit op tv-kanaal Lifetime.

Vandaag wordt deze kattenliefde extra aangewakkerd door de NPO met de Britse documentaire The Secret Life of the Cat (eerder uitgezonden in december vorig jaar). We volgen vijftig katten, wonend in het slaperige Britse plaatsje Shamley Green. Met een halsband met gps om de nek banjeren ze rond door hun omgeving. Het doel is de vraag te beantwoorden: wat doet zo’n kat nou de hele dag? Het antwoord blijkt weinig verassend: veel jagen in tuinen en loeren naar elkaar. Toch zal de poezenliefhebber deze documentaire niet willen overslaan.

Maar nieuw is het idee niet. De dagreportages van Mr. Lee – in 2007 zelfs winnaar van ‘de Kleine Hans’, een foto prijs bedacht door Hans Aarsman – zijn al jaren te volgen op de website www.mr-lee-catcam.de. Met een door zijn baasje zelf ontworpen catcam, die om de zoveel tijd een foto maakt, struint Mr. Lee al jaren door zijn buurt. Foto’s van stiekeme kattenonderonsjes wisselden zich af met beelden van tuinen en heggen. De site sloeg zo aan dat Lee’s eigenaar, de in de VS woonachtige Duitser Jürgen Perthold, een catcam met gps ontwikkelde die inmiddels door vele katten over de wereld wordt gedragen. Zo zijn Curtis uit New York, Xander uit Tokio en Agent Goliath (‘the spy-cat from Switzerland’) inmiddels fotografen geworden. Ook heeft Mr. Lee een eigen, korte film gemaakt die in 2012 op het SXSW-filmfestival in Austin werd vertoond. De kat als cameraman is dus een wereldwijd fenomeen. Pas maar op: Smile, your on candid CatCam!

    • Rosan Hollak