Is een geweldige nieuwe smartphone de laatste adem van BlackBerry?

Foto iStock

Wat gebeurde er in Amerika terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Tech-expert David Pogue heeft op Yahoo Tech een terugkerend video-item. Titel: “Wait, aren’t you dead?” Oftewel: “Wacht even, leef jij nog?” Het is een relevante vraag bij de naam BlackBerry.

Maar BlackBerry heeft een nieuwe smartphone. De vandaag gelanceerde Passport heeft het formaat van, jawel, een paspoort, met een breed, vierkant scherm en daaronder een klein toetsenbord dat tevens dienst doet als touch-muis en schuifbalk als je het scherm negentig graden kantelt.

Pogue is te spreken over de telefoon, die leuke nieuwe trucs kent. Zoals de mogelijkheid om de Passport direct aan je Mac te hangen, waarmee de computer vanzelf gaat dienen als controle-systeem, zonder gegevens van BlackBerry naar Mac te verplaatsen.

BlackBerry is een schaduw van zijn voormalige, dominante zelf. Het bedrijf heeft nog een schamele 1 procent van de mobiele markt in handen. Het aandeel op de beurs is van 150 naar ruim 10 dollar getuimeld. Brengt de “vreemde, geweldige” Passport verlossing? Pogue denkt toch van niet. Hij noemt het apparaat “BlackBerry’s laatste adem”.

Walmart wordt nu ook een bank

Apple Pay is er nog maar nét. En daar komt Walmart, een andere Amerikaanse gigant, het bank- en betaalwezen binnenwandelen. De keten met in de VS 4.300 filialen biedt vanaf eind oktober een eenvoudige, betaalbare betaalrekening aan: GoBank.

TechCrunch schrijft dat het grootste winkelbedrijf ter wereld een potentieel slimme zet doet. Een flink deel van de Amerikaanse armen heeft geen bankrekening en doet alleen zaken in cash. Met bodemprijzen bedient Walmart met succes dat ‘lagere segment’ van de shoppende bevolking.

Ook het nieuwe bankieren “is gericht op de low-end“, schrijft TechCrunch, “waar klanten vaak un-banked of under-banked worden genoemd”.

Niet bang voor Washington, die Greenberg

Twitter avatar anatadmati Anat Admati The sense of entitlement is surreal and disturbing. Wall St. Bankrolls Maurice Greenberg over AIG Bailout. http://t.co/HDfs9aAv8L

Dat Maurice Greenberg flinke cojones heeft - laten we het vertalen als lef - wisten we al. Lef is onmisbaar om een ploeterend verzekeringsbedrijf om te bouwen in een van de meest succesvolle ondernemingen ter wereld. Greenberg deed dat. Totdat AIG, de firma die hij aanvoerde, in 2008 alleen met overheidssteun overeind wist te blijven.

Nu laat Greenberg zich opnieuw leiden door zijn cojones. Hij klaagde Washington drie jaar geleden aan vanwege de ‘onrechtvaardige’ termen van de reddingsdeal. Dure grap, zo’n slepende zaak, zelfs voor de schatrijke Greenberg. De New York Times meldt dat hij gelijkgestemde vrienden bereid heeft gevonden om miljoenen dollars bij te dragen aan de juridische kosten. Reden voor hun medewerking: wantrouwen tegenover overheidsoptreden, zoals tijdens de financiële crisis van 2008 noodzakelijk was om Wall Street te stutten.

AIG kreeg destijds te maken met uitzonderlijke voorwaarden. Tegenover het noodhulppakket van 182 miljard dollar - dat lees je goed: ruim 142 miljard euro - stond de eis dat Washington voor 92 procent aandeelhouder zou worden, naast een zeer hoog rente-tarief. In de rechtszaak, die volgende week dan toch begint, noemt Greenberg dit onjuist en onrechtmatig. Hij eist 31,3 miljard euro.

Hoe hij zijn vrienden en kennissen zo ver kreeg om de zaak mede te financieren? Tja, Greenberg is de most connected man van New York: hij kent vrijwel iedereen met geld en invloed.

    • Diederik van Hoogstraten