‘IS bereidt aanslagen voor op metrostelsels Parijs en Amerikaanse steden’

Barack Obama met Haider al-Abadi gisteren tijdens de Algemene Vergadering van de VN in New York. Reuters / Kevin Lamarque

Islamitische Staat zou aanslagen beramen op de metrostelsels van Parijs en de Verenigde Staten. Dat hebben vandaag in Irak gevangen genomen IS-strijders verteld aan inlichtingendiensten aldaar. In het Witte Huis noch bij de Franse autoriteiten is deze dreiging bekend.

Premier Haider al-Abadi, aanwezig bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York, stelt tegenover Reuters dat hij de informatie over de plannen vanuit Bagdad eerder vandaag ontving. Hij noemde de berichten “accuraat” en “betrouwbaar”. Volgens Al-Abadi zouden jihadisten afkomstig uit de Verenigde Staten en Frankrijk, gestationeerd binnen een IS-cel in Irak, de aanslagen voorbereiden.

“Het zijn Irakezen. Sommigen van hen zijn Frans, sommigen Amerikaans. Maar ze zijn in Irak. (…) Ik heb gevraagd om verdere details: om namen, steden, data.”

“Enkele arrestaties” zouden zijn verricht door de Iraakse autoriteiten. Hieruit zou de nieuwe informatie voortgevloeid zijn. Eerder vandaag intensiveerde Frankrijk de beveiliging van het openbaar vervoer en openbare plaatsen nadat een Franse toerist werd gedood in Algerije. Frankrijk voerde vandaag

‘Geen bewijs’

Op de vraag of de aanslagen op zeer korte termijn gepland staan kon de premier niet antwoorden, meldt AP. De aanslagen zijn volgens Al-Abadi in elk geval nog niet verijdeld. Vanuit Frankrijk, inmiddels op de hoogte gesteld, is nog geen reactie gekomen op wat de Iraakse premier zei.

Reuters weet dat in Washington “geen bewijs” bekend is die de beweringen van Al-Abadi staven. Twee voorname veiligheidsdiplomaten binnen de regering en een bronnen binnen het Congres lieten op basis van anonimiteit aan het persbureau weten geen recente informatie te hebben over terreurdreiging met betrekking tot het openbaar vervoer.

De New Yorkse politie laat Reuters weten “in nauw contact” te staan met de FBI bij het onderzoeken van “deze terreurdreiging in het bijzonder”. De NYPD zegt verder dat het dagelijks beveiligingsniveau afstemt op de informatie zoals die voorhanden is. Gouverneur Andrew Cuomo zegt dat onlangs de beveiliging al is aangescherpt van belangrijke knooppunten van het openbaar vervoer.

Iraakse mensenrechtenactiviste vermoord

Eerder vandaag werd bekend dat de Iraakse mensenrechtenactiviste Samira Salih al-Nuaimi is vermoord door strijders van IS. Ze had kritische berichten op haar Facebookpagina gezet, naar aanleiding van de IS-acties in Mosul (Irak). Ze zou vijf dagen zijn gemarteld en publiekelijk om het leven zijn gebracht.

Volgens de VN-gezant voor Irak, Nickolay Mladenov, is dit een bevestiging van het wrede karakter van IS.

    • Jules Seegers