Hij is terug: Suriname heeft weer een Nederlandse ambassadeur

Suriname gaat akkoord met de terugkeer van een Nederlandse ambassadeur. De huidige zaakgelastigde Ernst Noorman, die vorig jaar al door het kabinet werd voorgedragen, volgt Aart Jacobi op.

De vorige Nederlandse ambassadeur in Suriname, Aart Jacobi. Foto ANP / Edward Troon

Suriname gaat akkoord met de terugkeer van een Nederlandse ambassadeur. Ernst Noorman, die vorig jaar al door het kabinet werd voorgedragen, neemt de taak op zich. Dat heeft minister Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) met zijn Surinaamse ambtgenoot Winston Lackin afgesproken, schrijft persbureau Novum.

Timmermans noemt het een ontwikkeling die voor beide landen positief is.

“Het is voor Suriname en Nederland van belang een zakelijke en betrokken relatie te behouden die recht doet aan onze historische, culturele en maatschappelijke banden. Daarvoor is dit een stap in de goede richting.”

Ook ambassadeur naar nederland

Noorman is sinds juni vorig jaar tijdelijk zaakgelastigde op de Nederlandse ambassade in Paramaribo. Met de benoeming kan Noorman op alle politieke niveaus contacten onderhouden en officiële gelegenheden bijwonen.

Suriname stuurt op zijn beurt weer een ambassadeur naar Nederland. Ook hier zit nu nog een zaakgelastigde. Timmermans:

“Het is goed dat we de diplomatieke relatie tussen Nederland en Suriname kunnen normaliseren. Er is sprake van een blijvende sterke verwevenheid tussen de beide samenlevingen. Daar horen goed functionerende diplomatieke kanalen bij.”

decembermoorden

Nederland riep de vorige ambassadeur, Aart Jacobi, terug nadat de amnestiewet in Suriname werd verruimd. Die verruiming zorgde ervoor dat de verdachten van de decembermoorden vrijuit gingen.

Op dat moment stond president Desi Bouterse terecht voor de moorden, waarbij vijftien van zijn tegenstanders gemarteld en vermoord werden. De amnestiewet kwam Suriname op veel kritiek te staan.

Demonstranten bij de ambassade van de Republiek Suriname in Den Haag, 2010. Ze protesteren tegen de benoeming van Desi Bouterse als president van Suriname.

Demonstranten bij de ambassade van de Republiek Suriname in Den Haag, 2010. Ze protesteren tegen de benoeming van Desi Bouterse als president van Suriname. Foto ANP / Robert Vos

‘Den Haag heeft Bouterse niet geaccepteerd’

Eind 2012 zei Nederland ook al weer een ambassadeur te willen in de voormalige kolonie. Toen zei Suriname echter “geen haast” te hebben bij een benoeming. Lackin zei toen:

“Den Haag heeft Bouterse nog steeds niet geaccepteerd als democratisch gekozen staatshoofd. Een Nederlandse ambassadeur is voor ons dus geen prioriteit.”

    • Sterre van der Hee