Hier kun je volgende maand dansen (en nu is de tijd om kaarten te kopen)

Oké, het duurt nog even; Amsterdam Dance Event begint pas op woensdag 15 oktober. Maar nu is de tijd om kaarten te kopen. Dit zijn de optredens die je niet mag missen.

Anderhalf jaar geleden legde burgemeester Eberhard van der Laan tijdens Amsterdam Dance Event (ADE) ‘een plaatje op’ in Trouw, de eerste club in Amsterdam die een 24-uursvergunning kreeg. Met drie andere ‘dancelocaties’ hoefde de club in het oude krantengebouw zich niet meer aan de verplichte sluitingstijden te houden - drie uur doordeweeks en vijf uur in het weekend. Dit jaar doet Van der Laan er nog een schepje bovenop. Alle clubs die meedoen aan Amsterdam Dance Event mogen openblijven tot acht uur ’s ochtends.

Nog minder dan een maandje en dan is het weer zover. Van woensdag 15 tot zondag 19 oktober trekken 300.000 bezoekers – waarvan een derde uit het buitenland – naar 80 verschillende locaties in Amsterdam. Negentien jaar geleden begon ADE als kleine ‘muziekbeurs’ voor lokale techno en house artiesten. Inmiddels is het uitgegroeid tot grootste danceconferentie en clubfestival wereldwijd. „Wat South by Southwest (media- en muziekcongres in Austin, in Texas, red.) voor pop en rock betekent, claimen wij voor dance”, zegt festivaldirecteur Richard Zijlma.

Het is bovendien de laatste keer dat je Trouw kan bezoeken tijdens ADE. De meest toonaangevende club van Nederland, die indruk maakte met een vooruitstrevend muziekprogramma, exposities van internationale musea en een eigen restaurant, sluit 1 januari 2015.

Nu is het de tijd om kaarten te kopen. Wat mag je niet missen?

1. Trouw

Woensdag: Voor de eerste avond van zijn laatste ADE heeft club Trouw het Amsterdamse label Rush Hour uitgenodigd. Rush Hour is de spil van een lokale housescene die ook internationaal bekendheid geniet. Afgelopen jaar verschenen onder meer het ijzersterke Opel Mantra van Awanto3 en het derde album van Tom Trago, The Light Fantastic op het label.

Young Marco, die de zomer van 2014 verblijdde met een stralend debuut vol new age house, mag opwarmen voor Hunee en labelbaas Antal. Samen waren ze de hit van zaterdag afgelopen Lowlands. Nu worden ze opgevolgd door Ron Trent. Ruim twintig jaar weigerde de Chicago housepionier naar Nederland te komen vanwege ruzie over royalties. Maar na een eerste onvergetelijk optreden eerder dit jaar in een restaurant is hij nu ook terug in de club. Must see.

Zaterdag: Four Tet en Jon Hopkins zijn zaterdag de grote namen in Trouw. Hopkins maakte vorig jaar furore met het stormachtig voortgalopperende ‘Open Eye Signal’ en bijbehorend album Immunity. In Trouw doet hij een live set. De ijzersterkte dj Move D en de Utrechtse funky houseproducer Motor City Drum Ensemble draaien samen beneden.

Ja, er staat een batterij toonaangevende namen uit Berlijn bij de Ostgut Ton-showcase van Dekmantel, maar ADE begint en eindigt bij Trouw. De platen die Omar S. en Gerd Janson draaien zijn precies de juiste mix tussen drijvend, diep, warm en extatisch. Dat houdt je op de been zo’n laatste dag. Daarnaast rukt er een leger huis-dj’s aan onder wie Tom Trago en Nuno dos Santos. Het jonge trio The Love Triangle (Job Jobse, Elias Mazian en Luc Mastenbroek) weet als geen ander hoe ze je oor nog een keer moeten verleiden met lome uitzwaaimuziek.

2. Studio 80

Woensdag: In Studio 80 is er tijd voor introspectie bij de donkere broeierige elektronica van Blue Daisy. Het concert van de Londenaar is niet alleen de opmaat naar de R&S labelavond maar ook de aftrap van een bijzondere serie live concerten in Studio 80.

Vrijdag: Studio 80 is het laatste jaar een gedurfdere koers gaan varen onder leiding van programmeurs Tessa Nijdam en Pieter ‘Presk’ Willems. Vrijdag nodigt de club aan het Rembrandtplein Creme Organization en L.I.E.S. uit. De labels uit Leiden en New York delen een voorliefde voor ruwe analoge house en elektro. L.I.E.S.-labelbaas Ron Morelli kan dansvloeren verwoesten met zijn vuige ruisende punkplaten en wordt vergezeld door Willie Burns, Legowelt en Creme Organization-oprichter dj TLR.

3. MC Theater

Donderdag: Dekmantel groeide in zeven jaar tijd uit van housefeestjes-voor-vrienden tot onder meer een imposant driedaags festival. Dit jaar is het trio terug op zijn vaste ADE-locatie, het MC Theater. De reden om donderdag af te reizen naar het Westerpark is het gezamenlijke live optreden van de drie heren van Magic Mountain High (JuJu, Jordash en Move D) en het duo Voices From the Lake. Afzonderlijk maken ze analoge house met een bestelbusje aan oude synthesizers (MMH) en rustgevende knisperelektronica (VVTL). Als vijftal gaan ze donderdag vier uur lang live improviseren met allerhande hardware. Daarnaast is Joey Anderson te gast in de kleine zaal. De New Yorker bracht afgelopen jaar zijn licht melancholische debuutalbum After Forever uit op het Dekmantel-label, dat laat horen hoe sfeervol en intiem techno kan zijn.

4. Tolhuistuin

Donderdag: Aan de overkant van het IJ verwelkomt Tape Detroit in de Tolhuistuin. Funkinevel (Kyle Hall & Funkineven) doen een bijzonder soulvolle mix tussen elektro, acid en de strakke vierkwartskicks uit techno. Marcellus Pittman masseert daarvoor je trommelvlies met Chicago houseclassics.

Vrijdag: Sushi eten en dan genieten van acidhousepionier A Guy Called Gerald, dat kan in de Tolhuistuin op vrijdag. A Guy Called Gerald heeft Bowie en The Orb gemixt en is bekend van klassieker Voodoo Ray.

5. NDSM-werf

Donderdag: Als je het IJ bent overgestoken: dj Harvey draait op de NDSM-werf bij DGTL. De discopunkgoeroe is zowel flamboyant in kledingkeuze (zweetband, discoslip) als in muziekstijl. Met behulp van jaren zeventig classics, rock, disco en house zet hij een ongekend zwoele sfeer neer. Ninja Tune houdt een experimentele avond in krakersbunker OT301 waar Actress de line up aanvoert.

7. Marktkantine

Vrijdag: Dan heropent de oude Marcanti Plaza, omgedoopt tot Marktkantine aan de Jan van Galenstraat. Het label van houseweirdo Dj Koze is er te gast. Zijn laatste album Amygdala is een grote fantasytrip, met vervormde stemmen, lieflijke melodietjes en rare toetertonen. Labelgenoten Isolée en Die Vögel doen live sets met eigen werk.

8. Elementenstraat

Vrijdag: Liever groots dan gek? Ricardo Villalobos, de Chileen die minimal muziek suave maakt met Zuid-Amerikaanse percussie, cureert een eigen avond in Hyte met Steve Rachmad. In het door ID&T strak verbouwde pakhuis aan de Elementenstraat waren de memorabele Multigroove-raves in de jaren negentig.

9. Melkweg

Zaterdag: Misschien ben je pas net begonnen. Maar mogelijk zit je er inmiddels al compleet doorheen. Ook in dat geval is Breakfast Club nog een optie, de after die om 07.00 uur in de Melkweg begint. Er is oertechno van Minilogue, dark wave talent Dolkraut neigt naar techo, punk en krautrock, maar er is ook zweet, seks en zwoele house bij Prosumer en Murat Tepeli.

10. Radion

Zaterdag: Net begonnen? Dan heb je nog energie om naar het eind van de metrolijn te fietsen waar de nieuwe club Radion zit in Nieuw-West. De kale collegezaal in het oude gebouw van de tandartsopleiding leent zich perfect voor de mystieke techno van Field Records. Naast Function en Jeff Rushin draait ook Sigha zijn mix van noise en krautrock.

12. Paradiso

Zaterdag: In het centrum laat Derrick May tijdloze maar vooral melodieuze techno uit zijn geliefde Detroit horen tijdens zijn eigen Transmatavond, die hij organiseert met Dimitri in Paradiso. Tom Trago en Awanto3 draaien er house.

11. Roest

Zaterdag: Voor feestgarantie ga je zaterdag naar Roest. Partystarter en excentriekeling Seth Troxler uit Detroit mixt daar ouderwetse rave anthems met elektro edits en house tijdens het tweede deel van zijn Big Titty Parade. Hij heeft houselegende Kerri Chandler en ‘party-friendly dj’ Jackmaster uitgenodigd, die als geen ander weet te spelen met het publiek.

    • Rolinde Hoorntje