Thuistaps zijn niet echt populair, dus komt Heineken met een nieuwe

Beeld Heineken

Het is echt een “mannending”. En het moet het succes van Nespresso imiteren. Dat zegt Heineken over The Sub, de nieuwe tap voor in huis die het bedrijf vandaag in Nederland lanceert. Maar krijgt de bierbrouwer ons massaal aan het thuistappen? Dat is nog maar de vraag. Z’n voorlopers deden het niet echt geweldig.

Dat perfecte biertje, dat tap je er vaak niet zo gemakkelijk mee als brouwerijen beloven. Veelgehoorde klachten van thuistaps: ze gaan snel stuk, ze koelen niet goed en produceren te veel of juist te weinig schuim. Om het over het aansluiten van die zware fusten maar niet te hebben. Hoewel dat laatste natuurlijk niet geldt voor weggooitaps. Een overzicht:


Met de klok mee: BeerTender, Cheersch, Tapje, PerfectDraft

1. De BeerTender

Geïntroduceerd in 2004. Kost iets meer dan 200 euro. Voor een 4-litervat betaal je 10 euro. Er was eerst “grote interesse” voor, maar “die houd je niet altijd jarenlang vast”, zegt Heineken-woordvoerder Nienke Kooistra.

2. Van de concurrent: Cheersch

April 2008 - februari 2011. Geschikt voor Grolsch en Bavaria. De eerste vijf maanden gingen er 100.000 van over de toonbank voor zo’n 35 euro per stuk. Maar na amper drie jaar haalde Grolsch de thuistap én de bijbehorende vaten weer van de markt. Reden: de verkoop bleef “onder de maat”.

3. Nog een concurrent: PerfectDraft

Sinds 2006, van Philips en Heineken-concurrent AB InBev. De verkoop, à ongeveer 250 euro per stuk, is in Nederland nooit hard gegaan: na acht jaar waren er hier volgens de brouwer ongeveer 40.000 in gebruik.

4. De kleintjes doen het iets beter: het TapVat en het Tapje

De eerste was er sinds september 2005. Voor Heineken een ideaal product: de marge op een 5 liter-biervat is zo’n 35-40 procent, twee keer zoveel als op een six-pack. In 2006 werden er wereldwijd 5,4 miljoen van verkocht. Reacties zijn erg wisselend. Consumenten klagen vooral over de hoeveelheid schuim (te veel) en het aantal gelukte biertjes (te weinig).

In april 2011 opgevolgd door het ronde Tapje. Eerst voor Amstel, later ook voor Heineken. Ongeveer 10 euro per vat. Verkoopt volgens Heineken goed.

Toch probeert Heineken het weer…

Heineken heeft als doel om 6 procent van de omzet uit nieuwe producten halen. Dat werd vorig jaar net niet gehaald. Nieuwe producten waren goed voor 1,1 miljard euro, op een totale omzet van 19,2 miljard - ongeveer 5,7 procent. Dit jaar is de brouwerij aardig op weg: zo’n 700 miljoen euro (7,4 procent) van de omzet kwam tot nu toe van nieuwe producten.

Hoeveel Heineken er thuis wordt getapt, wil het bedrijf niet zeggen. “De trend is dat mensen meer bier thuis drinken”, zegt woordvoerder John Clarke. In Italië en Frankrijk, waar The Sub al langer te koop is, zijn de resultaten volgens hem tot nu toe “positief”.

Hoeveel het bedrijf in de nieuwe thuistap investeert, wil Heineken evenmin bekendmaken. Dat het om serieuze bedragen gaat, is wel duidelijk. Heineken werkt er al drieënhalf jaar aan. En de Australische ontwerper ervan, Marc Newson, zal geen goedkope keuze zijn geweest. Eerder werd één van zijn stoelen voor 1,6 miljoen dollar geveild. En onlangs kon hij ook voor Apple aan de slag.

    • Anna Vossers