Hét gezicht van China’s financieel beleid op punt van ontslag

Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij

Uw blogger kan zich Zhou Xiaochuan goed herinneren. Tijdens een totaal chaotische persconferentie van de BRICS-landen op de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds, was Zhou de stem der redelijkheid. De Braziliaanse afgevaardigde tierde over de gevaarlijke gevolgen van het Amerikaanse monetaire beleid. De Indiase centraal bankier weigerde pertinent op vragen in te gaan.  De Zuid-Afrikaan keek vooral verwonderd dat hij bij het clubje (aanstaande) economische grootmachten mocht horen. Maar Zhou bleef kalm en zei nuttige en pragmatische dingen.

Het is de vraag hoe lang de ervaren Chinese centraal bankier nog het gezicht van het Chinese monetaire beleid blijft. De daadkrachtige president Xi Jinping zou op het punt staan Zhou te wippen, schrijft The Wall Street Journal.

Zhou wil het monetair beleid hervormen, zoals internationale financiële markten ook verlangen. Hij wil bijvoorbeeld de Chinese rentestanden liberaliseren. Xi zou bang zijn dat de hervormingen een last zijn voor de Chinese economie.

The Wall Street Journal citeert Eswar Prasad, een China-deskundige van de Amerikaanse Cornell Universiteit. “Zhou verwijderen zou een subtiele verschuiving van de machtsbalans tussen hervormingsgezinde en reactionaire krachten zijn. Het momentum voor verandering verliest tempo”, aldus Prasad.

Een goede reden om Zhou niet te ontslaan, is zijn reputatie. Hij is op goede voet met ‘s werelds centrale bankiers en monetaire grootheden. Zo grapte hij volgens The Wall Street Journal ooit met Lawrence Summers, toen economisch adviseur van Obama, dat de twee een potje tennis zouden spelen. De winnaar mocht de dollar-yuan-wisselkoers bepalen. Summers verloor en vroeg om een herkansing.

Megaboete voor Indiase mijnbouwers

Mijnbouwers in India hebben vandaag behoorlijk koppijn. Tweehonderd exploratievergunningen worden ingetrokken en mijnbouwers moeten in totaal een boete van 1,2 miljard dollar betalen, zo oordeelde het hogergerechtshof gisteren. Dat meldt de Financial Times.

De bedrijven hadden hun vergunningen verkregen op “willekeurige en illegale” wijze, vonden de rechters. Dit betekent: corruptie en omkoping.

Het vonnis raakt een paar van de grootste conglomeraten van het land. De waarde van de aandelen van bedrijven als Jindal Steel and Power en Tata Steel, eigenaar van de hoogovens bij IJmuiden, kelderden gisteren.

Samsung doet wat Apple nalaat: nieuwe modellen in China verkopen

Er is deze maand in China wel een gloednieuwe state-of-the-art smartphone te koop met een groter schermen en mooie rondingen. Alleen komt ie niet uit Cupertino, maar uit Samsung City. Waar Apple om nog onduidelijke redenen de iPhone 6 niet in China verkoopt, wil Samsung wel het nieuwste model snel op ‘s werelds belangrijkste smartphone-markt verkopen. Dat schrijft Bloomberg.

Toegegeven, het besluit van Samsung is noodgedwongen. Het bedrijf wilde aanvankelijk de nieuwe Note 4 pas later op de markt brengen. Samsung maakt zich zorgen over de dalende koers van het aandeel. Dat is weer een gevolg van tegenvallende omzetcijfers. Apple in China aftroeven kan de slechte prestatie goedmaken, hoopt Samsung.

    • Melle Garschagen