Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Gaza met onmiddellijke ingang onder controle van Hamas en Fatah

Straatbeeld in Gazastad. Hamas en Fatah zijn overeengekomen dat de Gazastrook door een eenheidsregering bestuurd gaat worden.
Straatbeeld in Gazastad. Hamas en Fatah zijn overeengekomen dat de Gazastrook door een eenheidsregering bestuurd gaat worden. Foto ANP/EPA/Mohammed Saber

Met onmiddellijke ingang is de Gazastrook onder controle van de eenheidsregering van Hamas en Fatah. Hamas maakte eerder nog alleen de dienst uit in Gaza. Dat meldt AFP vanmiddag.

De beide partijen hebben de afgelopen tijd in Kairo onderhandeld over de nieuwe eenheidsregering en zouden het op ‘alle punten’ met elkaar eens zijn. Een woordvoerder van Fatah tegenover Reuters:

“Alle ambtenaren zullen betaald worden door de eenheidsregering omdat zij allemaal Palestijnen zijn en omdat dit de regering van alle Palestijnen is.”

In praktijk Hamas in controle

Dat dus ook Palestijnse overheidsdiensten onder dezelfde regering gaan vallen, is een belangrijk verschil met de eerdere situatie. Weliswaar waren de twee Palestijnse bewegingen in april al overeengekomen om in een eenheidsregering de Palestijnse gebieden te besturen, maar in de praktijk was de Gazastrook nog steeds in handen van Hamas.

President Abbas van de Palestijnse Autoriteit beschuldigde Hamas er begin deze maand nog van dat de beweging op de Gazastrook ‘een schaduwregering van 27 Hamas-onderministers’ heeft. Gaza staat al zeven jaar onder controle van Hamas, terwijl de Westelijke Jordaanoever in handen is van Fatah.

NRC-correspondent Derk Walters over de eenheidsregering:

“Dat Hamas de dienst uitmaakte in Gaza bemoeilijkte veel zaken. De beweging is door de internationale gemeenschap aangemerkt als een terroristische organisatie. Daardoor kon er niet met Hamas onderhandeld worden, wat gevolgen had voor de internationale hulp aan Gaza. Het was bijvoorbeeld niet duidelijk of de levering van bouwmaterialen aan het gebied wel of niet door Hamas gebruikt zou worden voor de aanleg van tunnels. De regering wordt door deze stap nu meer legitiem. Dit zal ook gevolgen hebben voor het vredesproces met Israël.”

Het onder controle brengen van de Gazastrook door de Palestijnse Autoriteit was één van de voorwaarden van het staakt-het-vuren van augustus waardoor de gevechten tussen Israël en de Palestijnen in de Gazastrook werd beëindigd. Over hoe de grensposten gecontroleerd moeten worden - een ander heikel punt - is nog geen overeenstemming bereikt. Een overeenkomst daarover zal samen met de eenheidsregering en de VN worden opgesteld.