Eigenaren verkopen afvalbedrijf

Afval- en recyclingbedrijf Van Gansewinkel is door de eigenaren CVC en KKR te koop gezet. De twee private-equityfondsen hopen het bedrijf nog dit jaar kwijt te raken. Dat heeft een woordvoerder van Van Gansewinkel vanochtend bevestigd.

De woordvoerder zegt dat zakenbank Credit Suisse is ingehuurd om de verkoop te begeleiden. De eerste presentaties voor potentiële kopers zouden al zijn gehouden.

Volgens het Financieele Dagblad zijn sectorgenoten uit Duitsland (Remondis), Frankrijk (Sita) en de Verenigde Staten (Waste Management) potentiële kandidaten. Zij willen echter niet reageren. Het Britse Shanks laat weten „alle overnamemogelijkheden in de consoliderende Benelux te onderzoeken”.

CVC en KKR kregen Van Gansewinkel in 2007 voor een bedrag van 2,2 miljard euro in handen. Zij hadden eerder al Afvalverwerking Rijnmond (AVR) overgenomen en voegden vervolgens de twee bedrijven samen in de Van Gansewinkel Groep. De knellende schuldenlast van 1,5 miljard euro wist het afval- en recyclebedrijf mede door de economische crisis niet terug te dringen. Bedrijven produceerden minder en dat vertaalde zich in minder afval.

In 2013 daalde de omzet van Van Gansewinkel met 3 procent tot 1 miljard euro. AVR werd vorig jaar aan een Chinees consortium verkocht om de schuldenlast terug te brengen. De schuld daalde van 1,5 miljard euro naar 670 miljoen euro.

Ook moest Van Gansewinkel noodgedwongen reorganiseren. Hierbij raakten circa 600 werknemers hun baan kwijt. (Novum)