Eigen Huis in de bres voor Groninger met ‘gasschade’

De landelijke Vereniging Eigen Huis gaat zich in Den Haag hard maken voor Groningers met aardbevingsschade door gaswinning. Vanaf vandaag kunnen huizenbezitters met ingewikkelde en niet opgeloste schade zich melden op een urgentielijst. Die wordt „op korte termijn” aangeboden aan minister Kamp (Economische Zaken, VVD) en de Tweede Kamer.

Dat zegt een woordvoerder van Eigen Huis, belangenvereniging van huiseigenaren. Optreden is volgens haar hard nodig, omdat „in politiek Den Haag het geluid van urgentie in Groningen ten onrechte niet gehoord wordt”. Alleen al dit jaar beefde Groningen 65 maal door gaswinning.

Op het eerste gezicht scoort gaswinningsbedrijf NAM niet slecht in de schadeafhandeling: zo’n 80 procent van de schade wordt ‘binnen redelijke termijn’ opgelost. Maar achter die cijfers gaat, zegt de vereniging, „een woud van ellende” schuil. Zodra blijkt dat er andere schadeoorzaken kunnen zijn dan aardbevingen – bodemdaling, achterstallig onderhoud, stormschade – trekken alle betrokkenen hun handen van gedupeerde huizenbezitters af.

Pogingen van veertien partijen aan de ‘Groningse dialoogtafel’ om in samenspraak met de gaswinner NAM de schadeafhandeling te verbeteren, haalden nog weinig uit. Deze week zou de Kamer met Kamp praten over de aardbevingen. Dat overleg is uitgesteld in afwachting van een definitief kabinetsbesluit over gaswinning.