‘Dubbelganger van leider Boko Haram gedood’

De dood van Abubakar Shekau, hier in het midden op een filmpje uit juli vorig jaar, zou bevestigd zijn. Foto AFP

Het Nigeriaanse leger beweert de leider van de jihadistische organisatie Boko Haram te hebben gedood. Daarnaast zouden 135 strijders van de beweging zich hebben overgegeven. Het Nigeriaanse leger geldt echter als zeer onbetrouwbaar.

Volgens het leger is Mohammed Bashir afgelopen dinsdag bij het offensief omgekomen in het noordoosten van het land, in de stad Biu. In een verklaring zegt het leger dat:

“…in de loop van de gevechten ene Mohammed Bashir, die zich voordeed als de overleden leider Abubakar Shekau, is gedood.”

Opmars Boko Haram gestopt

Abubakar Shekau was sinds 2009 de leider van Boko Haram. Hij zou vorig jaar in augustus volgens het leger al zijn gedood. Die berichten konden echter niet bevestigd worden, ook al bleef het leger volhouden dat dit wel het geval was. De situatie werd zeer verwarrend toen na Shekau’s vermeende dood filmpjes op internet werden geplaatst waarin hij opdook.

De man uit de filmpjes zou dus Mohammed Bashir te zijn, die deze week door het leger is gedood. Door de dood van Bashir is ook de dood van Shekau bevestigd.

Het militaire apparaat in Nigeria heeft een beruchte reputatie als het aankomt op geloofwaardige berichtgeving. Toen eerder dit jaar een groep van meer dan tweehonderd schoolmeisjes werd ontvoerd door Boko Haram, claimde het leger korte tijd later de scholieren te hebben bevrijd. Dit bleek niet waar te zijn. Het leger van buurland Kameroen beweert overigens ook Shekau gedood te hebben, aangezien de gevechten plaatsvonden in het grensgebied tussen beide landen.

NRC-correspondent Koert Lindijer:

“Het blijft een macaber verhaal. Twee tot drie weken geleden is het Nigeriaanse leger in het offensief gegaan, waarbij het stadje voor stadje probeert te heroveren op Boko Haram. Sinds twee weken lijkt er een keerpunt te zijn. Het is niet zo dat Boko Haram in het defensief zit, maar de successen van weleer zijn voorbij. Dat is belangrijker dan de berichten over het leiderschap.

    • Philippus Zandstra