2Doc: Thieves by Law

NPO 2, 00.30-02.01u.

Drie Russische maffiakopstukken vertellen in de documentaire Thieves by Law met zichtbare trots hoe ze zich omhoog hebben gewerkt in de onderwereld. Na de val van het Russische communisme richtten de mannen zich op de georganiseerde misdaad. Koelbloedige afrekeningen, gewapende overvallen en geweld in de gevangenis horen voor hen bij het leven. Ze hebben allemaal wel een of meerdere keren vastgezeten en hun strafblad staat vol moorden, fraude en andere wapenfeiten. In de gevangenis leerden ze naar eigen zeggen belangrijke lessen om hun criminele activiteiten bij terugkeer in de samenleving beter aan te pakken. In de documentaire zien we hun luxe, zwaarbeveiligde huizen en vertellen de Russen hun levensverhaal. Met het geld dat de drie mannen in de onderwereld verdienden, richtten ze legale bedrijven op. Als succesvolle zakenmannen hebben ze nu een behoorlijke invloed op de Russiche economie. Ook sprak de Russisch-Israelische filmer Alexander Gentelev voor deze documentaire met een maffia-advocaat en een zakenman. Thieves by Law maakt duidelijk dat de maffia op allerlei posten in de samenleving vertegenwoordigd is.

    • Joanne Karkdijk