Defensie adviseert militairen niet in uniform te reizen

Soldaten op de Johan Willem Frisokazerne in Assen.
Soldaten op de Johan Willem Frisokazerne in Assen. Foto ANP / Bas Czerwinski

Defensie adviseert militairen voorlopig niet in uniform met het openbaar vervoer te reizen. Aanleiding is een oproep van een Nederlandse jihadstrijder die in een in Aleppo opgenomen video opriep ‘een stevige daad tegen de Nederlandse overheid te verrichten’. Dat bevestigt een woordvoerder aan NRC.

Na de oproep zouden dreigementen zijn geuit die op militairen zijn gericht. De dreigementen hebben volgens Defensie niets te maken met het besluit van het kabinet om met zes F-16’s mee te doen aan de strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat in Irak.

Nederland gaat meedoen

Nederland gaat met zes F-16’s meedoen aan de strijd tegen IS. De gevechtsvliegtuigen worden alleen in Irak ingezet en niet in Syrië. Dat maakte het kabinet gisteren bekend.

Nederland stuurt tevens 130 trainers naar Irak om het nationale leger en Koerdische strijders op te leiden. Er is geen sprake van combat boots on the ground, oftewel militairen op de grond die gaan meevechten. De trainers zullen niet worden gestationeerd in het gebied waar IS actief is, maar in een ‘afgeschermde faciliteit’.

In totaal 380 manschappen

De missie zal zes tot twaalf maanden duren. Dat komt overeen met de duur van wat de Amerikanen zien als de eerste fase van de strijd tegen IS. De bedoeling is dat IS in die fase op korte termijn militair wordt gebroken. Doelwitten zullen onder andere kampen en commandostructuren van IS zijn.

Naast de zes F-16’s gaan er nog twee reservetoestellen naar het gebied. Bij de luchtoperaties zullen 250 militairen worden betrokken, waardoor de totale Nederlandse inzet op 380 manschappen komt.