De vrouwenmode voor het voorjaar: jaren zeventig en sokken in sandalen

Foto AFP

Het komende seizoen draag je als vrouw - als je durft - sokken in je sandalen naar je werk. Of een kort jasje op een grote korte broek. En bloemen, klein en groot. Tien belangrijke modetrends voor 2015, volgens de ontwerpers die afgelopen week in Milaan de nieuwe voorjaarscollecties toonden:

1. De jaren zeventig

Bruintinten, puntkragen, klompschoenen, lange jurken, spencers, strakke truitjes, a-lijnrokken, broeken met uitlopende pijpen. De trends van de jaren zeventig vormden de grootste inspiratiebron voor de ontwerpers. Letterlijke retromode is het natuurlijk niet: de verwijzingen naar de jaren zeventig worden gecombineerd met heel veel andere invloeden. Moderne mode is bij voorkeur een stijlenmix.

v.l.n.r.: Gucci, Just Cavalli, Prada. Foto’s Peter Stigter

2. Rijk en arm

Een stukje onafgewerkt brokaat in een blouse van eveneens onafgewerkte zwartgeverfde toile (het witte doek waarvan in de mode proefmodellen worden gemaakt) bij Prada, handgemaakte borduursels op een jurk van repen jeans bij Bottega Veneta: een combinatie van rauw en verfijnd is de nieuwe decadentie.

v.l.n.r.: Bottega Veneta, Marni, Prada

3. Lang

Rokken en jurken reiken vaak tot de grond, ook als ze niet in retrostijl zijn uitgevoerd.

v.l.n.r.: Roberto Cavalli, Stella Jean, Marni

4. Het korte colbertje

In de collecties in Milaan dook een nieuw model jasje op: kort, met een strak schoudertje. Goed voor bij broeken, maar ook bij wijde rokken.

v.l.n.r.: Dolce & Gabbana, Tod’s, Versace

5. Sokken

Voor wie durft: een sok of een kniekous in een sandaal of een klompschoen. Bij Jil Sander waren ze gemaakt van leer.

v.l.n.r.: Prada, Prada, Jil Sander

6. De grote korte broek

Je ziet hem nu al overal hangen, maar de kans dat ie volgend jaar is verdwenen is klein. De grote korte broek – een kruising tussen een broekrok en een short die in lente varieert van knielang tot op de enkel – was nog volop op de catwalk te zien, bijvoorbeeld bij Jil Sander (sober en jongensachtig) en Dsquared (laag en glanzend) en Gucci (kuitlang en van denim).

v.l.n.r.: Dsquared, Gucci, Jil Sander

7. Het overhemd eronder

De blouse heeft de afgelopen jaren een glorieuze rentree in het modebeeld voor vrouwen gemaakt. Weg zijn ze bepaald niet, maar de blouses (en overhemden) moeten het komend seizoen vaak doen met een bijrol: ze verdwijnen deels onder sweaters, truien en spencers.

v.l.n.r: Bottega Veneta, Jil Sander, Prada

8. Bloemen

Het favoriete dessin voor komend voorjaar is het bloemmotief. Kan lief en klein zijn, maar mag ook heel groot, alsof het er met de hand is opgeschilderd. Max Mara-klanten kunnen van top tot teen in bloemen: het merk komt naast gebloemde kleren ook met gebloemde hoeden en laarzen.

v.l.n.r.: Tod’s, Max Mara, Marni

9. Sportief

Een grote trend in de mannenmode voor komend voorjaar, en vooralsnog een kleinere in de vrouwenmode: sport. Denk aan basketbalshirts, balletpakjes en -leggings, sweaters. De nu zo populaire designersneaker lijkt verdwenen. Althans, van de catwalk.

v.l.n.r.: Bottega Veneta, Bottega Veneta, Stella Jean

10. Designerdenim

Spijkerbroeken mogen dan bepaald niet uit het straatbeeld zijn verdwenen, de grote modehuizen moesten er de laatste jaren weinig hebben van denim. Maar net als in de mannenmode voor voorjaar 2015 (die in juni werd geshowd) maakt ook in de vrouwenmode designerjeans een comeback. Ja, ook de rok van Prada is van denim; zwartgeverfde denim, om precies te zijn.

v.l.n.r.: Gucci, Bottega Veneta, Prada

    • Milou van Rossum