Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Chinees martelwerktuig is gewild exportproduct

Aziatische en Afrikaanse landen staan in de rij.

Stun guns waarmee elektrische schokken kunnen worden toegediend.
Stun guns waarmee elektrische schokken kunnen worden toegediend. Foto AFP

China vindt steeds meer aftrek voor zijn martelinstrumenten in het buitenland. Het gaat onder meer om wapenstokken met spijkerachtige punten, boeien voor nek en handen die via kettingen met elkaar zijn verbonden en stun guns, waarmee elektrische schokken kunnen worden toegediend.

Een nieuw rapport van mensenrechtenorganisatie Amnesty International meldde eerder deze week dat meer dan 130 Chinese bedrijven hun producten leveren aan politiemachten en andere klanten in Aziatische en Afrikaanse landen. De Chinese martelwerktuigen gaan onder andere naar Thailand, Cambodja, Nepal, Egypte, Senegal en Ghana.

Volgens Amnesty zouden zowel de productie als de uitvoer van veel van dergelijke werktuigen verboden moeten worden. De organisatie wijst ook op de sterke groei in deze sector. Tien jaar geleden waren er nog maar 28 bedrijven betrokken bij de uitvoer. Een bedrijf, China Xining Import/Export Corporation, zei in 2012 banden te onderhouden met veertig Afrikaanse landen.

De Chinese autoriteiten zelf benutten zulke instrumenten ook met regelmaat. Weliswaar verbood China’s hoogste gerechtshof vorig jaar het gebruik van martelingen om bekentenissen te verkrijgen, sindsdien blijven er ook meldingen binnenkomen van martelingen. Afgelopen maandag werden drie politieagenten en vier anderen bij uitzondering veroordeeld voor het martelen van verdachten in de noordoostelijke stad Harbin. Ze hadden in 2013 verdachten elektrische schokken toegediend en mosterdolie in de mond gegoten. De Chinese gevangenissen en politiebureaus zijn berucht voor de bruutheid waarmee verdachten worden behandeld.

Een regeringswoordvoerder wees het Amnesty-rapport dinsdag af. „Deze internationale organisatie is altijd vooringenomen tegen China.”