Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Vluchtelingen

Debat over tolk geblokkeerd

De coalitie van PvdA en VVD heeft een debat over de Afghaanse defensietolk Abdul Ghafoor Ahmadzai, die definitief het land wordt uitgezet, geblokkeerd. De reden is dat de twee partijen niet over „individuele gevallen” willen debatteren.

Opvallend is dat VVD en PvdA met maar liefst elf Kamerleden naar de procedurevergadering – normaal een formaliteit waar niet eens elke partij aanschuift – waren gekomen. Dit was om te voorkomen dat het debat zou kunnen plaatsvinden.

Staatssecretaris Fred Teeven (Immigratie, VVD) liet vorige week aan de Tweede Kamer weten dat hij niets kan doen voor Ahmadzai (31), omdat de tolk al eerder in Noorwegen asiel had aangevraagd.

De Afghaan werkte jaren voor de legers van Nederland en de VS in Afghanistan. In 2010 vluchtte hij, nadat zijn broer was vermoord en hij zelf was bedreigd. Hij vroeg eerst asiel aan in Noorwegen. Nadat die aanvraag was afgewezen, kwam hij naar Nederland. De Immigratie- en Naturalisatiedienst wilde zijn aanvraag niet in behandeling nemen, omdat het binnen Europa niet mogelijk is in twee landen asiel aan te vragen.

Ahmadzai krijgt steeds meer steun van Nederlanders. Gisteravond hadden zo’n 7.000 mensen de petitie getekend waarin wordt gepleit een uitzondering te maken en hem een verblijfsvergunning te geven. Bij 40.000 moet de Tweede Kamer het onderwerp bespreken.

De zaak leidt tot onrust in de PvdA. Op de site van de Volkskrant schreef Bart van Bruggen – voorzitter van de Jonge Socialisten, de jongerenvereniging van de PvdA – gisteren een woedend opinieartikel. „Ik schaam mij vandaag diep dat ik van de PvdA ben.”