Accountancy

Accountants: er is veel mis, maar we willen niet snijden in salaris

Rapport 'Het Publiek Belang'

Er is een andere cultuur nodig in de accountancy om het vertrouwen in de sector te herstellen. Dat zegt een werkgroep van accountants zelf over de sector, vandaag in een rapport aan de sector en de Tweede Kamer.

De werkgroep, onder druk van Den Haag opgericht om een einde te maken aan de reeks schandalen in de branche, stelt in het kritische rapport ‘In het publiek belang’ een breed pakket aan maatregelen voor. De accountants stellen voor dat meer partners aan minder opdrachten moeten werken, dat accountants een beroepseed moeten afleggen, medewerkers beter worden begeleid, dat bij kantoren een raad van commissarissen wordt aangesteld en dat ook intern beter toezicht moet worden gehouden.

Op deze manieren willen de accountants ervoor zorgen dat het publiek belang vanaf nu weer voorop staat in de sector. Ze schrijven dat gebrek aan toezicht en andere problemen de laatste jaren hebben “geleid tot een geleidelijke verwaarlozing van elementaire vak-principes”.

Lagere beloning? Nee

De Financiële Telegraaf maakt melding dat de accountants echter weigeren te snoeien in hun “vorstelijke beloningen”. Kantoren moeten goed blijven betalen om goede accountants aan zich te blijven binden, schrijft de werkgroep:

“Als er al een verband zou bestaan tussen beloning en kwaliteit dan zou verwacht mogen worden dat een hogere beloning eerder betere accountants aantrekt dan minder goede accountants.”

Wel vindt de werkgroep dat een accountant die fouten maakt een deel van zijn geld terug moet geven.

Later vandaag kritisch rapport AFM

Het is nog niet duidelijk of de voorstellen van de werkgroep ook doorgaan. Het zou kunnen dat de politiek zelf ingrijpt met strengere regels.

Later vandaag komt financiële waakhond AFM met een rapport over de kwaliteit van de vier grootste accountantskantoren - KPMG, Deloitte, PwC en EY.