Aantal asielaanvragen nu op ruim 16.000 - meer dan over heel 2013

Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) tijdens het debat in mei over de forse toename van asielzoekers. Foto ANP / Martijn Beekman

Het aantal mensen dat voor het eerst asiel aanvraagt in Nederland is nú al hoger dan vorig jaar. Dat schrijft staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer, zo meldt persbureau Novum.

Volgens Teeven vormen Syrische asielzoekers ruim de helft van de eerste asielaanvragen. Over de afgelopen twaalf maanden is dat ongeveer 33 procent. Negentien procent komt uit Eritrea, negen uit Somalië.

meer vluchtelingen naar nederland

In mei sloeg de staatssecretaris alarm over het aantal asielaanvragen. Waar tot maart nog zo’n duizend mensen per maand naar Nederland kwamen, bleek dat er in mei zo’n duizend per week aanklopten, zei Teeven. De stroom was “voor Nederland volstrekt niet te behappen”.

Dit jaar kwamen veel meer vluchtelingen naar Nederland dan in andere jaren. Zo moest het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers op zoek naar extra locaties om mensen op te vangen. Een leegstaande kazerne in Budel (Noord-Brabant), bijvoorbeeld.

    • Sterre van der Hee