Zo verloopt het alledaagse leven in de Islamitische Staat

Het heftigste geweld, zoals onthoofdingen, haalt de westerse media. Minder bekend zijn de regels die gelden voor alle mensen en alledag. Rodaan Al Galidi doet verslag van misdaad en straf in de Islamitische Staat.

Op patrouille in de provincie Ninawa, Irak. Tekst in de rode band: islamitische politie, in het blauw: in Mosul. Foto vrijgegeven door IS in Ninawa

Sinds kort rijden er IS-politieagenten in moderne fourwheeldrive auto’s door het gebied dat onder hun controle is. Nu zijn de mensen daar ook hun rustpauzes kwijt: eerder waren de vijf gebedstijden de beste momenten op de dag. De mannen van IS waren dan ook aan het bidden; mensen hoopten dat die rust niet zou eindigen. Maar die is voorbij. De IS-politie kijkt of iedereen zich ook tijdens het bidden aan de regels houdt. Wie niet bidt, moet meteen zijn rug ontbloten voor vijfentwintig zweepslagen.

IS heeft een gebied bezet van 130.000 vierkante kilometer, net zo groot als Engeland. Ze controleert meer dan vier miljoen mensen, bijna net zoveel als Noorwegen inwoners telt. Hoe ziet de wereld eruit volgens IS?

Als je de pech hebt dat je woont in een staat als IS moet je de regels heel goed kennen, en bovendien geen moment twijfelen of sommige regels wel regels zijn en niet een grap of overdrijving. Want de prijs die je betaalt voor een fout bij IS kan je nek zijn. Iemand die de staat kortweg IS noemt, of de afkorting ISIS gebruikt en niet het volledige ‘Islamitische Staat’, krijgt zeventig zweepslagen in het openbaar.

Roken, sigaret of pijp, en strakke spijkerbroeken zijn verboden. Mannenkappers zijn van de IS-bodem verdwenen. Voor mannen is het niet toegestaan hun haren te kammen of af te knippen. De mannen van IS raken zelfs de haren van andere mannen aan om te controleren of ze geen gel of crème voelen.

In winkels waar producten voor vrouwen worden verkocht, mogen alleen vrouwen werken. Vrouwenkleding mag niet worden genaaid door een mannelijke kledingmaker. Winkels mogen geen reclame maken en zelfs de etalagepoppen moeten een boerka dragen.

Vrouwen mogen niet zitten

Zo zijn er duizend regels en meer. Ik hoor erover in dagelijkse telefoongesprekken met vrienden en bekenden in de IS. Via via krijg ik berichten uit lokale media toegestuurd, met steeds weer nieuwe wetten en regels.

Het moeilijkste zijn de regels die niet duidelijk zijn. Zo werden Abdulrahim Sadiq en zijn vrouw in Mosul, Irak, door drie mannen van IS opgepakt. Toen hij protesteerde en zei dat zij wél de kledingregels volgden die IS had ingesteld, ontdekte Abdulrahim tot zijn verbazing dat niet de kleding van zijn vrouw het probleem was, maar dat ze haar op een stoel hadden zien zitten – dat is verboden voor vrouwen.

Een andere man en vrouw werden opgepakt toen ze ’s avonds samen over straat liepen. Toen hij zei dat zij zijn vrouw was en dat hij dat kon bewijzen met de officiële papieren die hij thuis had liggen, vertelden ze hem dat ze hem geloofden, maar dat hij gestraft werd, omdat ze hand in hand liepen.

Vrouwen zijn de grootste slachtoffers onder het regime van IS, terwijl de mannen meestal de straf krijgen. Want als een vrouw de regels overtreedt, wordt aan haar man of haar vader gevraagd of zij zelf de zweepslagen moet ontvangen, of dat de man dat in haar plaats doet. Behalve voor overspel, dan wordt de vrouw sowieso zelf gestraft. Vragen als: waarom is je boerka niet dik genoeg, of: waarom zijn je kleren niet wijd, horen de vrouwen dagelijks van de mannen van IS.

In Ar-Raqqa in Syrië werd een vrouw van drieëntwintig voor de islamitische rechtbank gebracht, omdat ze haar wenkbrauwen niet goed bedekt had en het, ook van onder haar boerka, duidelijk was dat ze make-up droeg. Haar vader ontving voor haar de veertig zweepslagen. Fatima Al Abbu van negentien jaar pleegde zelfmoord, omdat ze niet wilde trouwen met een van de mannen van IS. Vele vaders ontvluchtten met hun dochters het gebied van IS, zodat hun niet hetzelfde te wachten staat. Nu vrouwen zichzelf van top tot teen in het zwart gekleed hebben, en nu het voor vrouwen verboden is te roepen of luid te praten op straat, zijn schoenen nog het enige herkenningsteken voor vrouwen onder elkaar.

Een vrouw mag slechts zonder mannelijke begeleiding over straat als ze daarvoor toestemming heeft en dat krijgt ze alleen als ze geen man, vader of broer heeft. Maar het ophalen van die vergunning brengt al gevaar met zich mee, want dan moet ze alleen over straat, zonder man, zonder toestemming.

Nu jij de straffen kent voor kleine, dagelijkse dingen zou je zelf een idee kunnen krijgen over de straffen voor grote dingen, zoals naar muziek luisteren, fluiten, zingen, applaudisseren of met een muziekinstrument in je hand over straat lopen. Maar echt de raarste regel die ik hoorde, en waarvoor ik een paar vrienden in Irak moest bellen om zeker te weten dat het geen grap is, is dat IS het verboden heeft dat koeien rondlopen met naakte uiers.

Volgens een IS-aanhanger op YouTube kan – nu de vrouw door IS goed bedekt is – de duivel haar lichaam niet meer misbruiken om de man te verleiden. Wie weet, gebruikt hij daarvoor nu de uiers van de koe...! Stel je voor: een verdwaalde koe zonder uierdoek en geen eigenaar om te straffen. Wat doet IS dan – de koe straffen?

    • Rodaan Al Galidi