Waarom Groningen en Google dol zijn op elkaar

Google en Groningen delen een lange geschiedenis. Tien jaar geleden vestigde het technologiebedrijf een van zijn eerste datacentra buiten de VS in een buitenwijk van de stad Groningen. Later volgde een groter datacentrum in de Eemshaven. En nu kiest Google voor een nog groter datacentrum, in hetzelfde gebied.

De Fransman Francois Sterin, directeur Global Infrastructure van Google, stak gisteren samen met minister Kamp (Economische Zaken, VVD) de eerste spade in het zanderige terrein.

Het wordt een van Googles grootste datacentra in Europa. Een enorm gebouw van vier verdiepingen vol computers, waar het concern grote hoeveelheden data gaat opslaan, van YouTube-filmpjes tot e-mails van Gmail-gebruikers. Kosten: 600 miljoen euro. Dat levert de regio 150 voltijdbanen op – van beveiligers tot computertechnici – en duizend tijdelijke banen in de bouw.

Google is een van de multinationals die mede om fiscale redenen holdings in Nederland hebben gevestigd. Op de vraag of bescherming van die faciliteit een rol heeft gespeeld bij de keuze voor Groningen, wil het concern niet ingaan.

Hoe groot het nieuwe datacentrum wordt? Dat vindt Google concurrentiegevoelige informatie. Sterin: „De nieuwe locatie behoort tot onze grootste vier datacentra in Europa.” Dat Google weer voor Groningen zou kiezen stond vooraf niet vast. „Daar ging een strenge selectieprocedure aan vooraf.”

Waarom opnieuw Eemshaven?

„Onze eerste eis was dat we dichtbij onze West-Europese klanten wilden zijn. Voor het versturen van internetdata geldt hetzelfde als voor pakketbezorgers: het gaat sneller als je al fysiek in de buurt bent.

„Ook kunnen we in de Eemshaven dankzij drie centrales voldoende energie afnemen. Voor ons is ook heel belangrijk dat de Eemshaven toegang biedt tot grote hoeveelheden hernieuwbare energie van een groot windmolenpark.

„Maar we kijken natuurlijk ook naar de IT-infrastructuur. Die is in de Eemshaven uitstekend, dankzij glasvezelkabels die het gebied met Europa en de VS verbinden.

„Ook het klimaat in Noord-Nederland is belangrijk. Onze datacentra maken gebruik van een techniek die ‘verdampingskoeling’ heet. Dat is een heel efficiënte manier om computers te koelen met water. Die werkt het best in milde klimaten als dat van Groningen.”

Hoe belangrijk is dit project voor Google?

„Google probeert vooruit te lopen op de toenemende groei van data. Het internet dijt exponentieel uit en mensen slaan steeds meer gegevens online op, bijvoorbeeld in de cloud. Willen we onze gebruikers snel blijven bedienen, dan moeten we dit soort centra bouwen.”

In de Eemshaven komt een snelle onderzeese dataverbinding met de VS binnen. Daar sluit het datacenter op aan?

„Nee, dat is nog niet zeker. Vooralsnog houden we alle mogelijkheden open. In Nederland eindigen nog tien trans-Atlantische kabels, dus we hebben het voor het uitkiezen. Wel zullen we waarschijnlijk gebruikmaken van de kabel die de Eemshaven verbindt met de Amsterdam Internet Exchange, een van de grootste internetknooppunten van Nederland.”

U weet dat Groningen last heeft van aardbevingen?

„Daar hebben we uitgebreid geologisch onderzoek naar gedaan. Onze geplande fundering is toereikend. Alleen voor het goed kunnen vastzetten van alle apparatuur hebben we het ontwerp moeten aanpassen.”

    • Reinier Kist