Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Wiebes: belastingplannen nog niet doorgerekend door CPB

DEN HAAG - Staatssecretaris Eric Wiebes van Financien tijdens het debat in de Tweede Kamer over de brandstofaccijnzen. ANP BART MAAT
DEN HAAG - Staatssecretaris Eric Wiebes van Financien tijdens het debat in de Tweede Kamer over de brandstofaccijnzen. ANP BART MAAT

Het kabinet heeft nog geen pakket concrete maatregelen voor het belastingplan. De plannen zijn dan ook nog niet doorgerekend door het CPB. Dat schrijft staatssecretaris Wiebes in een brief naar de Tweede Kamer.

Het kabinet wekte vorige week rond de Prinsjesdag de indruk dat de voorlopige belastingplannen wel door het CPB zijn doorgerekend. Volgens het kabinet zou een lastenverlichting van 15 miljard 100.000 extra banen opleveren. Wiebes schrijft nu:

“Er is uiteraard nog geen doorrekening van het CPB. Dat kan ook niet, omdat er nog geen concreet pakket is, en voor een doorrekening van het CPB model is het precieze pakket nodig. De komende tijd wil het kabinet in overleg met uw Kamer werken aan voorstellen.”

Het getal 100.000 was gebaseerd op een standaardberekening van het CPB “waarmee structurele werkgelegenheidseffecten van overheidsmaatregelen grofweg kunnen worden ingeschat”, zo schrijft Wiebes.

‘Pijnlijk’

D66-Kamerlid Wouter Koolmees noemt het “pijnlijk” dat er geen doorrekening van het belastingplan blijkt te zijn.

“Rutte wekte eerder de indruk bij EenVandaag dat dat wel zo is. Hij zei dat er een ‘zeer ambitieus plan ligt’ en dat er ‘volgend jaar een paar grote stappen gezet gaan worden’.”

Twitter avatar wkoolmees Wouter Koolmees Brief over 100.000 banen is binnen. Kabinet geeft toe dat er geen concreet plan is. Lastig verhaal bij financiële beschouwingen voor kabinet