Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Drugs

Webwinkel voor wapens, drugs en huurmoord

Deze week staat een groep Nederlanders terecht die Black Market Reloaded gerund zouden hebben, een online marktplaats voor illegale goederen en diensten.

„De beste plek om je problemen in op te bergen, is een graf.” De advertentie op marktplaats Black Market Reloaded laat niets aan onduidelijkheid over. Het is een aanbieding van een huurmoordenaar. Geïnteresseerden hoeven alleen maar een naam, verblijfsplaats en duidelijke foto van hun doelwit te mailen, en de huurmoordenaar gaat aan het werk. Kosten: 20.000 dollar. „Mocht je jezelf afvragen waarom je een moordenaar online zou moeten inhuren”, vermeldt de advertentie, „dan is het antwoord: simpelweg omdat het anoniem is.”

En daar heeft de huurmoordenaar een punt. Illegale marktplaatsen als Black Market Reloaded zíjn anoniem. Je kunt ze alleen bereiken via het zogeheten Tor-netwerk, waarvan gebruikers niet te achterhalen zijn. Je betaalt er met bitcoins, een virtuele munt die al even ontraceerbaar is. Dat maakt deze marktplaatsen tot een verborgen wereld, waar geen overheid vat op heeft.

Deze week is het proces begonnen tegen een groep die Black Market Reloaded gerund zou hebben. Het gaat om vijf Nederlanders en een Duitser, die ook achter een andere illegale marktplaats zouden zitten die Utopia heet. Beide sites zijn uit de lucht gehaald. Het Openbaar Ministerie eiste gisteren celstraffen tot 7 jaar tegen de internethandelaren.

In de webwinkels kon je alles kopen. Van explosieven tot sigaren, van machinegeweren tot anonieme pinpassen, van valse paspoorten tot wachtwoorden van pornowebsites. En vooral: drugs. Speed, crystal meth, wiet, cocaïne – en nog tientallen andere soorten.

Black Market Reloaded is een van de vele marktplaatsen op het verborgen internet. Volgens de politie maken criminelen er steeds vaker gebruik van. „Wij zien een nieuwe markt ontstaan”, zegt Wilbert Paulissen, hoofd van de landelijke recherche. „Criminelen hebben internet ontdekt als een relatief eenvoudige manier om hun markt te vergroten.”

Niemand weet hoe groot de illegale handel op dit ‘deep web’ precies is. Wel is bekend dat Silk Road, de marktplaats die de FBI vorig jaar offline haalde, in twee jaar tijd meer dan een miljoen transacties telde. Waarde: 1,2 miljard dollar.

Het deel van het internet waar het allemaal gebeurt heet het Tor-net, een wereldwijd netwerk waarop miljoenen computers zijn aangesloten. Als een computer er verbinding mee maakt, wordt eerst contact gelegd met een aantal andere computers voordat de verbinding tot stand komt. Hierdoor is niet na te gaan wélke computer op het netwerk actief is. Ook niet door de politie.

Wilbert Paulissen van de Nationale Recherche, geeft het gewoon toe: „Wil je een gebruiker van het Tor-netwerk traceren, dan moet je de versleuteling doorbreken. Dat is extreem ingewikkeld. Je hebt er de energie voor nodig van een ontploffende ster.” Met andere woorden: je komt er nooit achter.

Dus moet je op andere manieren achter de identiteit van verkopers komen, zegt de politiechef. Bijvoorbeeld door je voor te doen als drugshandelaar. Dit doet de recherche „regelmatig”. Vorig jaar nog kocht de Amsterdamse politie een pistoolmitrailleur van een Amerikaan. Die kon daarna door de politie in de VS worden gearresteerd. En ook marktplaatsen Black Market Reloaded en Utopia werden opgerold dankzij een undercoveroperatie.

Hondenuitlaat-website

De 30-jarige Steven R. uit Enschede heeft een spierziekte waardoor hij in een rolstoel zit. Buiten komt hij niet. Het enige wat hij doet, is computeren. Als hij wordt benaderd om een hondenuitlaat-website te maken, is hij al drie jaar de deur niet uit geweest. Steven maakt de website en de opdrachtgever is zeer tevreden. Die vraagt hem daarna een site te maken voor het deep web, waarop spullen verkocht kunnen worden. Steven gaat aan de slag. Dan wordt duidelijk dat de opdrachtgevers er drugs en wapens op willen verkopen. „Toen had ik ermee moeten stoppen”, zou Steven gezegd hebben tegen de politie. Maar Steven stopt niet. Hij bouwt voor de website Utopia – en gaat zelf ook kleine hoeveelheden drugs verhandelen.

Achter de opdracht blijkt een Nederlandse bende te zitten. Een hoofdrol zou zijn weggelegd voor Rudolf J., een 46-jarige man uit Woerden die volgens het strafdossier over een breed crimineel netwerk beschikt. Hij werkt samen met Ralf P. uit Enschede die de transporten regelt. Jeroen T. en Steven R. zijn er als techneuten bij gehaald om de websites te bouwen waar de illegale spullen verkocht worden. Er wordt nauw samengewerkt met de Duitser Bjorn R., die gestolen bankpassen, partijen drugs en munitie aanbiedt via Black Market Reloaded. Op fotosite Flickr is Bjorn R. te zien in een Portugees golfparadijs en poseert hij met dure auto’s en boten. In mei 2013 schrijft hij op Facebook: „0.15 am still working on some projects right now... But this is what you need to do to thrive forward in your niche.”

Black Market Reloaded maakt op dat moment naam als een ‘betrouwbare’ site. Er komen steeds meer kopers op af. „Het werd een soort Bol.com voor illegale goederen”, zegt advocaat Peter Plasman. Zijn cliënt Steven R. kreeg volgens hem bitcoins ter waarde van 40.000 euro voor het bouwen van de website. „Dat maakte het voor hem lastig om eruit te stappen”, zegt Plasman, „want als hij zou stoppen, zou hij wellicht wel dat hele bedrag moeten terugbetalen.”

Als de politie begin vorig jaar meldingen krijgt over illegale activiteit op het verborgen internet, begint zij een onderzoek. Undercoveragenten kopen duizenden xtc-pillen, ruwe mdma en tientallen grammen cocaïne via Black Market Reloaded. Dat doet de politie om geloofwaardigheid op te bouwen, vertelt Paulissen. „Kopen en betalen, zo werkt het in die wereld. Voordat ze je vertrouwen, moet je heel wat deals hebben gemaakt. Pas daarna is er een kans op een ontmoeting.”

Drugsconcurrent

De mannen van Black Market Reloaded trappen erin. Hoofdverdachte Rudolf J. maakt een afspraak met de politie-infiltranten. Ze rijden samen naar Bremen, waar Rudolf de agenten voorstelt aan een man die in bitcoins handelt. Ook vertelt hij de agenten over zijn omvangrijke drugsnetwerk, en hoe hij aan partijen cocaïne komt. Rudolf vertrouwt de agenten compleet, vraagt hun in september 2013 zelfs een huurmoord uit te voeren. Een drugsconcurrent uit Thailand moet uit de weg worden geruimd. Rudolf heeft er „wel tien rooitjes voor over”, zegt hij tegen de undercoveragenten. Ze krijgen een aanbetaling van 500 euro.

Een maand later hoort de recherche dat Rudolf een partij drugs wil overbrengen naar Bjorn R. in Duitsland. Dan besluiten ze hem aan te houden. Op 4 oktober, als hij onderweg is naar Duitsland, wordt Rudolf opgepakt met anderhalve kilo hasj, ruim 40 gram cocaïne, drie kilo amfetamine en zo’n anderhalve kilo xtc-pillen. Enkele maanden later heeft de recherche genoeg bewijs om de andere verdachten te arresteren. Bij de bende wordt voor zo’n half miljoen euro aan bitcoins gevonden.

Naast het afgeronde onderzoek naar Black Market Reloaded lopen volgens Paulissen meer undercoveronderzoeken naar internethandelaren. De recherche wil een „norm stellen” – dat illegale handel op internet „niet geaccepteerd” wordt.

De politiechef heeft nog een lange weg te gaan. Op het deep web bieden nog altijd honderden handelaren drugs en wapens aan. Klopt, zegt Paulissen. „Maar jij weet niet hoeveel van die handelaren undercoveragent zijn.”