Verdiepingen vol computers in Groningen

Google gaat in de Groningse Eemshaven een van de grootste datacentra van Europa bouwen. Voor de opslag van grote hoeveelheden data: van YouTube-filmpjes tot e-mails van Gmail-gebruikers.

Google en Groningen hebben een lange geschiedenis samen, vertelt Francois Sterin. De Fransman is directeur Global Infrastructure van Google. Hij zette gisteren met minister Kamp van Economische Zaken de eerste spade op een zanderig terrein in de Groningse Eemshaven. Daar gaat Google een van de grootste datacentra van Europa bouwen: een enorm gebouw van vier verdiepingen vol computers waar het technologiebedrijf grote hoeveelheden data opslaat. Voor de bouw investeert Google 600 miljoen euro. Dat levert de regio 150 voltijdbanen op – van beveiligers tot computertechnici – en 1.000 tijdelijke banen in de bouw.

Tien jaar geleden vestigde Google een van zijn eerste datacenters buiten de Verenigde Staten in een buitenwijk van de stad Groningen. Toen dat na drie jaar uit zijn voegen was gegroeid huurde het technologiebedrijf een groter datacenter in de Eemshaven, dertig kilometer verderop. Deze locatie bleek na een paar jaar ook te klein, dus koos Google opnieuw voor schaalvergroting. Hoe groot het nieuwe datacentrum wordt, dat vindt Google concurrentiegevoelige informatie. Sterin: „De nieuwe locatie behoort tot onze vier grootste datacentra in Europa”. Dat Google weer voor Groningen zou kiezen stond vooral helemaal niet vast, zegt hij. „Daar ging een strenge selectieprocedure aan vooraf.”

Waarom opnieuw de Eemshaven?

Francois Sterin van Google: „Onze eerste eis was dat we dichtbij onze West-Europese klanten wilden zijn. Voor het versturen van internetdata geldt eigenlijk hetzelfde als voor pakketbezorgers: het gaat sneller als je al fysiek in de buurt van de klant bent. De volgende vraag was: waar kunnen we voldoende energie afnemen? Dat kan in de Eemshaven dankzij drie energiecentrales. Voor ons ook heel belangrijk is dat de Eemshaven toegang biedt tot grote hoeveelheden hernieuwbare energie, in de vorm van een groot windmolenpark. Maar we kijken ook naar de IT- infrastructuur. Die is in de Eemshaven uitstekend, dankzij aanwezigheid van glasvezelkabels die heel West-Europa en de Verenigde Staten verbinden. Daarnaast is het klimaat in Noord-Nederland belangrijk. Onze datacenters maken geen gebruik van gewone airconditioning, maar van een techniek die verdampingskoeling heet. Dat is een heel efficiënte manier om computers te koelen met water. Dit werkt het beste in milde klimaten als dat van Groningen.”

Wat voor gegevens gaat Google eigenlijk opslaan in het datacenter?

„We gaan het centrum gebruiken voor alle Europese services van Google. Denk aan foto’s die iemand in de cloud zet, of YouTube-filmpjes.”

Hoe belangrijk is dit project voor Google?

„We bouwen dit soort enorme datacenters, omdat we vooruit moeten lopen op de toenemende groei van data. Het internet dijt exponentieel uit en mensen slaan steeds meer gegevens online op, bijvoorbeeld steeds meer in de cloud.”

In de Eemshaven komt een transatlantische kabel voor internetverkeer binnen. Daar sluit het datacenter zeker op aan?

„Nee, dat is nog niet zeker. Vooralsnog houden we alle mogelijkheden open. Er komen nog tien transatlantische kabels in Nederland binnen, dus we hebben het voor het uitkiezen. Ook de internetverbindingen richting Duitsland en de rest van Europa zijn nog niet gekozen. Wel zullen we waarschijnlijk gebruikmaken van de verbinding die de Eemshaven verbindt met de Amsterdam Internet Exchange, een van de grootste internetknooppunten van Nederland.”

U weet dat Groningen de laatste jaren last heeft van aardbevingen?

„Daar hebben we uitgebreid geologisch onderzoek naar gedaan. Het bleek dat de geplande fundering toereikend was. Alleen voor het goed vastzetten van alle apparatuur hebben we het ontwerp moeten aanpassen.”

    • Reinier Kist