Huisarrest in misbruikzaak

Het Vaticaan heeft zijn voormalige ambassadeur voor de Dominicaanse Republiek gisteren onder huisarrest geplaatst nadat er een strafrechtelijk onderzoek naar hem is begonnen. Het is voor het eerst dat een hooggeplaatste functionaris van het Vaticaan vervolgd wordt voor seksueel misbruik van jongeren.

De 66-jarige Josef Wesolowski werd in juni uit zijn ambt gezet nadat een rechter in het Vaticaan hem schuldig achtte aan misbruik. Hij kreeg de zwaarste straf in het kerkelijk recht: laïcisering, een terugkeer naar een leven als leek. Hij verloor daarmee ook zijn diplomatieke immuniteit.

De in Polen geboren Wesolowski is vanwege zijn zwakke gezondheid onder huisarrest geplaatst. Het Vaticaan heeft slechts een aantal kleine politiecellen.

Paus Franciscus riep de geestelijke vorig jaar terug nadat de aartsbisschop van Santo Domingo geruchten doorgaf dat Wesolowski tienerjongens had misbruikt.

De zaak wordt gezien als een belangrijke test voor de belofte van paus Franciscus om alle daders van seksueel misbruik streng te vervolgen, of het nu gaat om een priester of een kardinaal. (AP)