Bussemaker moet geld talentontwikkeling anders besteden

Minister Jet Bussemaker (Cultuur, PvdA) moet haar huiswerk overdoen. De Tweede Kamer vindt het niet goed dat zij het extra geld voor talentontwikkeling wil besteden aan coachingstrajecten die worden georganiseerd door de stichting Cultuur-Ondernemen. Een meerderheid van de partijen stemde gisteren voor een motie van SP en D66 die de minister dwingt opnieuw in overleg te gaan met de fondsen en expertisecentra. De Kamer wil dat er een andere regeling komt die beter aansluit op de behoeften van jonge kunstenaars.

Vorige week keerden brancheorganisaties uit de podiumkunsten, theaters, opleidingen, podiumproducenten, festivals, gezelschappen, ensembles en individuele makers zich tegen het voorstel van de minister. Met een lange lijst van ondertekenaars stuurden zij een voorstel voor een regeling die bij voorkeur wordt uitgevoerd door een van de fondsen, bijvoorbeeld het Fonds Podiumkunsten.

Vervolgens stuurde het Platform Beeldende Kunst een steunbetuiging. Ook de beeldend kunstenaars willen dat het geld wordt ingezet via bestaande infrastructuur en niet via een nieuw loket.

Bussemaker verdedigde eerder deze maand in de Kamer haar plan om Cultuur-Ondernemen de regie te geven bij de besteding van de 8 miljoen euro die zij beschikbaar stelt voor talentontwikkeling. Er zouden vijf coaches moeten komen voor alle disciplines die in totaal 100 ‘rugzakken’ met geld verdelen. Van dat geld zouden de kunstenaars coaching moeten krijgen die onder meer bestaat uit een introductie in een netwerk en lessen over ondernemerschap.

Ook op een ander onderwerp werd Bussemaker gisteren in een motie teruggefloten. Zij wilde een afgebrande molen in het Friese Burum waarvan een replica is gebouwd de monumentenstatus afnemen. Volgens haar is de molen niet meer authentiek omdat die met nieuwe materialen is herbouwd. Maar de Kamer vindt dat de minister er ook rekening mee moet houden dat de molen bepalend is voor het landschap.