Tekort euthanasieartsen dreigt door nieuwe wet

Er dreigt een tekort aan euthanasieartsen door een nieuwe wet.
Er dreigt een tekort aan euthanasieartsen door een nieuwe wet. Foto ANP/Roos Koole

Er dreigt een tekort aan euthanasieartsen omdat 15 procent van hen begin 2017 de artsentitel kwijtraakt. Nu zijn veel euthanasieartsen gepensioneerde artsen, maar door een wetswijziging verliezen ze hun registratie.

Dit blijkt uit een inventarisatie die is uitgevoerd door twee artsen onder de 29 Nederlandse groepen waarin zogenoemde SCEN-artsen (voor collegiale toetsing bij euthanasie) zich hebben georganiseerd.

Gepensioneerde artsen zijn nodig

Artsenfederatie KNMG bevestigt dat zij ‘heeft zien aankomen’ dat een aantal artsen de registratie verliest. Van de 650 SCEN-artsen zullen dat er zeker honderd zijn, blijkt uit de inventarisatie. Reden is een wetswijziging van twee jaar geleden, waardoor artsen zich nu om de vijf jaar opnieuw moeten registreren. De eerste keer is voor januari 2017.

In bijna alle SCEN-groepen zitten huisartsen of specialisten die gepensioneerd zijn, maar zich nog wel willen inzetten voor de beoordeling van euthanasieaanvragen. Een gepensioneerde arts komt echter straks niet meer in aanmerking voor verlenging van de beroepsregistratie. SCEN-arts Bavo van der Poel:

“Deze artsen zijn belangrijk binnen de groep omdat zij veel ervaring hebben en ook omdat ze meer tijd hebben en dus gemakkelijker beschikbaar zijn voor consultaties.”

Lees vanmiddag meer in NRC Handelsblad