Tekort euthanasieartsen dreigt door nieuwe wet

Vanaf 2017 verliezen gepensioneerde artsen hun registratie.

Er dreigt een tekort aan euthanasieartsen omdat 15 procent van hen begin 2017 de artsentitel kwijtraakt. Nu zijn veel euthanasieartsen gepensioneerde artsen, maar door een wetswijziging verliezen ze hun registratie.

Dit blijkt uit een inventarisatie die is uitgevoerd door twee artsen onder de 29 Nederlandse groepen waarin zogenoemde SCEN-artsen (voor collegiale toetsing bij euthanasie) zich hebben georganiseerd.

Artsenfederatie KNMG bevestigt dat zij „heeft zien aankomen” dat een aantal artsen de registratie verliest. Van de 650 SCEN-artsen zullen dat er zeker honderd zijn, blijkt uit de inventarisatie. Reden is een wetswijziging van twee jaar geleden, waardoor artsen zich nu om de vijf jaar opnieuw moeten registreren. De eerste keer is voor januari 2017.

In bijna alle SCEN-groepen zitten huisartsen of specialisten die gepensioneerd zijn, maar zich nog wel willen inzetten voor de beoordeling van euthanasieaanvragen. Een gepensioneerde arts komt echter straks niet meer in aanmerking voor verlenging van de beroepsregistratie. SCEN-arts Bavo van der Poel: „Deze artsen zijn belangrijk binnen de groep omdat zij veel ervaring hebben en ook omdat ze meer tijd hebben en dus gemakkelijker beschikbaar zijn voor consultaties.”

Vooral groepen in Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Groningen, Friesland, Drenthe en Almere worden getroffen. Zij verliezen soms tot een derde van hun SCEN-artsen. Er zijn ook groepen die geen of nauwelijks last zullen hebben van de wetswijziging.

Artsenfederatie KNMG zegt zich voor te bereiden op het wegvallen van de groep euthanasiebeoordelaars. De opleidingscapaciteit is uitgebreid, waardoor sinds 2012 ruim 150 nieuwe SCEN-artsen zijn opgeleid. Een woordvoerder: „Ervaren SCEN-artsen die straks niet meer opnieuw geregistreerd kunnen worden, kunnen zo tijdig hun ervaring en kennis doorgeven aan de nieuwe krachten.”

Begin dit jaar werd het aantal SCEN-artsen in Noord-Holland nog uitgebreid van dertig naar veertig, omdat de vraag naar hun diensten bleef groeien. Directeur Petra de Jong van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde denkt dat de maatregelen van de artsenfederatie voldoende zijn om overbelasting te voorkomen. Volgens haar zijn SCEN-artsen op dit moment niet overbelast, en moet dat zo blijven. De Jong, zelf ook SCEN-arts geweest: „Je doet het naast je gewone baan als arts, maar persoonlijk viel het mij niet zwaar. Het werkt inspirerend, vaak zijn patiënten opgelucht.”

Jaarlijks wordt in Nederland ongeveer 4.000 keer euthanasie verleend. Meestal gaat het om patiënten met een niet behandelbare vorm van kanker.

    • Enzo van Steenbergen