Spinazie-serranoham-plaattaart

In Chickslovefood, het 5 or less-kookboek geven Elise Gruppen en Nina de Bruijn eenvoudige en snelle recepten met grotendeels verse spullen. Hier en daar schrijven de chicks iets kant- en klaars voor, zoals in dit recept tomatensaus en een rol bladerdeeg.

Die tomatensaus kunt u natuurlijk ook prima zelf maken – liefst in grote porties om in te vriezen voor drukke dagen; tomaten zijn nu op z’n goedkoopst. En met zo’n rol bladerdeeg is helemaal niets mis. Laten we eerlijk zijn, zelf bladerdeeg maken is een luxe die slechts is weggelegd voor professionele patissiers, kandidaten van het programma Heel Holland Bakt en wellicht een enkele toegewijde ziel die streeft naar volledige autarkie en/of verder weinig omhanden heeft.

Het staat er niet bij in het boek, maar ik zou, ter voorkoming van een zompige bodem, met een vork wat gaatjes prikken in het deeg voor u het met tomatensaus besmeert.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol het verse bladerdeeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak rondom een opstaande rand door het deeg dubbel te vouwen. Besmeer het deeg met de helft van de tomatensaus en verspreid de spinazie erover. Verdeel de rest van de tomatensaus over de spinazie. Maak hem af met de geraspte kaas. Zet de taart in de oven en bak 15 minuten. Haal hem uit de oven, verspreid de ham over de taart en bak hem nog zo’n 5 minuten totdat de ham knapperig is.