Shi’ieten veroveren hoofdstad van Jemen

Shi’itische opstandelingen hebben gisteren het grootste deel van de Jemenitische hoofdstad Sana’a veroverd. Volgens woordvoerders van de Verenigde Naties dreigt de ineenstorting van de staat Jemen.

Strijders van de shi’itische Houthi-minderheid trokken gisteren Sana’a binnen en veroverden het ministerie van Defensie, de centrale bank, een belangrijke militaire basis, de staatszender en de Iman Universiteit. Rondom Sana’a hebben de rebellen controleposten opgericht.

Abdul Malik al-Houthi, de leider van de opstandelingen, sprak gisteren in een toespraak tot zijn aanhang van „een succesvolle revolutie”. Hij kondigde tevens aan dat zijn mannen ook de bases van Al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland, de lokale tak van het internationale terreurnetwerk, in het zuiden van het land zouden aanvallen. De nu verdreven sunnitische regering van president Abd-Rabbu Mansour Hadi kreeg steun van de VS om Al-Qaeda te bestrijden. De president veroordeelde de machtsgreep van de Houthi’s in Sana’a als een „samenzwering om een burgeroorlog te veroorzaken”. Hij heeft beloofd te werken aan het herstel van het gezag van de staat.

De exacte situatie in Jemen is onduidelijk. Dit weekend leek er nog sprake te zijn van een vredesakkoord tussen de rebellen, shi’itische Houthi’s die streven naar autonomie, en de regering. Die overeenkomst was de aanleiding voor premier Mohammed Salem Basindwa om afgelopen zondag zijn ontslag in te dienen. Op dat moment was er al veel onrust in Sana’a tussen de Houthi’s enerzijds en het Jemenitische leger en milities anderzijds.

Het akkoord werd zondag ondertekend en voorziet onder andere in de verlening van meer macht aan de Houthi’s op nationaal niveau. De rebellen hadden de bepaling die gaat over een staakt-het-vuren echter niet ondertekend.

De speciale VN-afgezant voor Jemen Jamal Benomar trad bij het opstellen van de deal op als bemiddelaar. Gisteren waarschuwde hij voor de toekomst van de Jemenitische staat: „Wat er in de afgelopen dagen is gebeurd, kan leiden tot de ineenstorting van de Jemenitische staat.” (AFP, BBC, AP)