‘Rusland heeft meeste soldaten teruggetrokken uit Oekraïne’

Russische soldaten repeteren voor een parade in Moskou. Foto ANP/EPA/Sergei Ilnitsky

Rusland heeft het merendeel van zijn troepen uit het oosten van Oekraïne teruggetrokken. Aan de Russische zijde van de grens met Oekraïne blijft echter een grote concentratie van militairen gestationeerd, zo meldt de NAVO vandaag.

Op 4 september meldde de alliantie nog dat ‘duizenden Russische soldaten en honderden tanks en pantservoertuigen’ in Oekraïne waren, alsmede 20.000 Russische militairen aan de Russische zijde van de grens. Sinds het staakt-het-vuren is het aantal troepen echter duidelijk afgenomen. Een woordvoerder van de NAVO:

“Er is een significante afname van het aantal reguliere strijdkrachten in Oekraïne, maar vele duizenden zijn nog steeds in de buurt van de grens.”

De verdragsorganisatie ziet de vermindering samen met de afname in het geweld in de regio als een ‘positief signaal’. Het is overigens niet zo dat alle Russische eenheden uit Oekraïne vertrokken zijn:

“Sommige verblijven nog in Oekraïne. Het is moeilijk om hun exacte aantal vast te stellen, aangezien pro-Russische separatisten verscheidene grensovergangen controleren. Daarnaast zijn er speciale Russische eenheden aanwezig, maar zij zijn lastig te detecteren.”

    • Philippus Zandstra