Rechter in zaak Chipshol loog over bellen met advocaat

Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

De voormalige vice-president van de Haagse rechtbank Hans Westenberg heeft ‘bewust onwaarheid’ gesproken over contacten die hij twintig jaar geleden had met advocaat Hugo Smit van projectontwikkelaar Chipshol.

Het jokken door de magistraat is ‘misbruik van bevoegdheid’ en dat is ‘onrechtmatig jegens Smit’. Het is ook ‘aannemelijk’ dat Smit door het liegen van Westenberg’(reputatie)schade heeft geleden’.

Eis van 3,7 miljoen euro schadevergoeding

Dit oordeel heeft de rechtbank Amsterdam vandaag uitgesproken in een van de eigenaardigste en langst slepende rechtszaken in Nederland. De oorsprong van de kwestie is 6 december 1994. Die dag kreeg advocaat Smit, die namens Chipshol in een rechtszaak was verwikkeld, een telefoontje van rechter Westenberg. De rechter zou hem hebben laten weten dat hij beter met procederen kon stoppen omdat hij de zaak toch zou verliezen.

In het boek Topadvocatuur van Micha Kat (uit 2004) vertelde Smit over het incident. Westenberg daagde Smit daarop voor de rechter. De magistraat ontkent te hebben gebeld. In 2008 wint Westenberg de rechtszaak maar hij verliest in hoger beroep.

Smit eist nu 3,7 miljoen euro schadevergoeding van Westenberg. De rechtbank Amsterdam gaf Westenberg de gelegenheid door het horen van getuigen tegenbewijs te leveren maar daar is de rechter niet in geslaagd. Weliswaar is niet gebleken dat Westenberg in 1994 aan Smit gevraagd heeft te stoppen met de rechtszaak maar hij heeft wel gelogen door te zeggen niet te hebben gebeld.

‘Reputatieschade voor hele rechterlijke macht’

Over een paar maanden zal de rechtbank bepalen hoeveel schadevergoeding Westenberg moet betalen. Volgens de advocaat van Westenberg, Arnold van Uchelen, worden overigens alle advocaatkosten en de schadevergoeding betaald door de Raad voor de Rechtspraak:

“Dat is afgesproken bij de pensionering van Westenberg. De procedure ging immers over de reputatieschade van de rechterlijke macht in zijn geheel.”

Advocaat van Smit, Toon Verhoeven, zegt te hopen dat er nu zonder verdere rechterlijke bemoeienis een regeling kan worden getroffen met Westenberg. Maar Westenberg (69) houdt vooralsnog de mogelijkheid open tegen het vonnis van de Amsterdamse rechters in beroep te gaan.