Pharrell zorgt voor opwinding en feest

Foto Andreas Terlaak

Het mooiste moment was aan het eind van het concert, toen de muziek na afsluiter Happy nog even doorspeelde.

Pharrell Williams had fans op het podium gehaald, iedereen danste, confetti dwarrelde, en Williams banjerde ontspannen tussen muzikanten en aanhang, alsof hij met vrienden op een feestje was.

Gisteravond trad Pharrell, tegenwoordig zonder achternaam, op in een uitverkochte Ziggo Dome, Amsterdam.

Het was zijn eerste volledige Nederlandse optreden sinds het succes van Happy. Voor Happy was Pharrell (41) vooral producer en studiomagiër, na Happy was hij een wereldster.

Maar de rol van voorman, zanger en aanjager van 17.000 man publiek past hem niet vanzelfsprekend. Pharrell omringt zich met flitsende dansers en een mooi afgemeten spelende band, het toneelbeeld was eenvoudig. Pharrell liep zingend heen en weer, maar zijn opmerkelijkste kenmerk, die verleidelijke falsetzang, haalde niet de gewenste intensiteit, in bijvoorbeeld Frontin’ en Gust Of Wind. Hij miste noten, en klonk benard.

Gelukkig heeft Pharrell de beschikking over een hele reeks hits die hij voor anderen maakte.

In nummers als Drop It Like It’s Hot, Hot In Herre, Hollaback Girl en Blurred Lines – van respectievelijk Snoop Dogg, Nelly, Gwen Stefani en Robin Thicke – wist Pharrell met vaak spaarzame instrumentaties toch grote opwinding te bereiken, waardoor genres als hiphop en r&b extra verdieping kregen.

Met hulp van twee zangeressen kregen de liedjes nu een wervelende uitvoering.

Voor een kort intermezzo herleefde ook zijn oude band N.E.R.D, inclusief rapper Shay. Hun woeste combinatie van rock en hiphop, in nummers als Lapdance en She Wants To Move, waarmee ze tien jaar geleden al aardbevingen veroorzaakten op Pinkpop, was een hoogtepunt van het optreden.

Pharrell is op zijn best als hij een feestje met anderen kan aanjagen. Zo was deze avond eerder de triomf van Pharrell de producer dan van Pharrell de zanger.

    • Hester Carvalho