Penoza, Idols en een aanmodderfakker: het NFF begint vandaag

Foto ANP/Kippa/Remko de Waal

Veel rauw en relevant misdaaddrama: daarmee lijkt de 34ste editie van het Nederlands Film Festival (NFF) zich te kenmerken. Het festival in Utrecht begint vandaag en NRC tipt de interessantste films. Goed nieuws: er zijn nog kaarten over.

Het NFF opent vanavond met Bloedlink, van regisseur Joram Lürsen. De remake van The Disappearance of Alice Creed is een cynisch gijzelingsdrama waarin Marwan Kenzari en Tygo Gernandt elkaar in de gevangenis leren kennen en vervolgens het plan opvatten om een miljonairsdochter te ontvoeren. Vooral het acteerwerk van Kenzari, die eerder al imponeerde in dat andere rauwe misdaaddrama Wolf, maakt deze Nederlandse remake net wat beter dan het Britse origineel:

Het is niet de enige misdaadfilm die dit jaar op het NFF wordt vertoond. Met Infiltrant en de serie Hollands Hoop is de penoze deze dagen ruim vertegenwoordigd in Utrecht. Opvallend is het rauwe en relevante karakter van die films. NRC-redacteur Peter de Bruijn schrijft vandaag in next over de nieuwe lichting misdaadfilms:

De Nederlandse misdaadfilm ontworstelt zich aan de dominantie van de ‘literaire thrillers’ van auteurs als Esther Verhoef, Herman Koch en Saskia Noort, die de afgelopen jaren veelvuldig zijn verfilmd, of nog op de rol staan voor een film. In dat type films is de misdaad meestal vooral een aanleiding voor een zedenschets van het leven van de welgestelde middenklasse, al dan niet op een vinexlocatie.

De nieuwe misdaadfilm is harder, staat dichter op de realiteit van de grote stad en legt soms ongemakkelijke waarheden bloot over de multiculturele werkelijkheid – iets waar Nederlandse filmmakers in het verleden zich vaak niet aan wilden branden.

Het is echter niet alleen de onderwereld die tijdens deze editie aan bod komt. NRC geeft vijf tips (en ja, er zijn nog kaarten):

Aanmodderfakker
Regie: Michiel ten Horn
Thijs (Gijs Naber) van 32 doet niets met zijn leven, tot hij een ambitieus 16-jarig meisje ontmoet. Nog kaarten voor: di 30 sept 21.00, wo 1 okt 13.30.

In jouw naam
Regie: Marco van Geffen
Een koppel verliest hun baby. Mooie, statische beeldcomposities. Nog kaarten voor: do 25 sept 21.00, ma 29 sept 19.00, wo 1 okt 16.30

Bittersweet
Regie: Marieke Niestadt
Docu volgt de Australische bokser Diana Prazak en haar trainer Lucia Rijker. Nog kaarten voor: za 29 sept 19.30, di 30 sept 13.30, do 2 okt 19.30

De Nieuwe Wildernis
Regie: Mark Verkerk
Speciale vertoning van de succesvolle natuurdocu, met livemuziek van het Metropole Orkest. Nog kaarten voor: di 1 okt, 20.00

U Kunt Nog Stemmen
Regie: Emma Westerman
Portret van de deelnemers van het eerste Idols-seizoen. Hoe gingen zij op eigen kracht verder? Nog kaarten voor: zo 28 sept 21.15, do 2 okt 19.00