Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Ontvoerde Fransman is onthoofd door extremistische militanten’

Hervé Gourdel tussen twee gemaskerde strijders.
Hervé Gourdel tussen twee gemaskerde strijders. Foto Reuters / The Caliphate Soldiers

De 55-jarige Fransman Hervé Gourdel, die zondag ontvoerd is in het oosten van Algerije, zou zijn onthoofd door extremistische militanten. Dat schrijft persbureau AFP. Eerder zei Gourdel in een videoboodschap al dat hij in handen was van de splintergroep van IS.

De groepering, Jund al-Khilafa, heeft een video van de gruweldaad uitgegeven, getiteld ‘Bloedboodschap voor de Franse regering’.

Update 19.08: De Franse president Hollande heeft de dood van Gourdel bevestigd. Onze correspondent in Frankrijk, Peter Vermaas, op Twitter:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Burgemeester Estrosi van Nice noemt Gourdel (“persoonlijke vriend”) een “martelaar van het barbarisme”.
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Hollande: “Hervé Gourdel is dood omdat hij Frans is. Omdat zijn land terroristen bestrijdt.”
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Hollande: “Ik roep iedereen op tot eenheid, ongeacht onze verschillen. Frankrijk buigt niet voor terroristen, nooit.”

‘normen en waarden op het spel’

De Franse premier Manuel Valls zei tegen persbureau AP dat hierdoor de “normen en waarden op het spel staan”. Hij gaf geen verder commentaar. Enkele minuten eerder stond hij er nog op dat Frankrijk zo lang als nodig door zou gaan met vechten in Irak.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Hollande herhaalde vorige week dat Fr “nooit losgeld” betaalt. Maar de vraag bleef waarom Fransen wel vrijkomen en VS/VK-gijzelaars niet.
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Morgenavond herdenking in dorpje St.-Martin-Vésubie (Alpes-Maritimes) voor Herve Gourdel, zegt de burgemeester op BFMTV.

De strijders dreigden maandag de Fransman om te brengen - wederom in een filmpje waarin Goudel te zien was. Zijn woorden:

“Ik ben in handen van Jund al-Khilifa, een Algerijnse gewapende groep. Deze gewapende groep vraagt mij om u te vragen niet te interveniëren in Irak. Ze houden me gegijzeld en ik vraag u, meneer de president, er alles aan te doen om me uit deze slechte situatie te bevrijden, dank u.”

Gedood door jihadisten

Persbureau AFP bracht de westerse slachtoffers van onthoofdingen door IS - of een daaraan gelinkte organisatie - in kaart.

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #GRAPHIC Western hostages executed by the Islamic State http://t.co/6KpyYnyvU8

De ontvoering van Gourdel

Gourdel, een berggids uit Nice, was zondag, op de tweede dag van zijn verblijf in Algerije, met twee vrienden aan het wandelen toen de ontvoerders toesloegen. De twee vrienden werden vrijgelaten; zij waren degenen die de ontvoering meldden.

Enkele uren vóór de ontvoering had de terreurbeweging Islamitische Staat gedreigd wraak te nemen op landen die deel uitmaken van de internationale coalitie tegen IS, waar Frankrijk er een van is, en hun burgers.