Opinie

    • Frits Abrahams

Ontslagkwesties

Volgens enkele Tweede Kamerleden van de SP staat de positie van Emile Roemer níét ter discussie. Als dat als partijleider over je wordt gezegd, kun je er vergif op innemen (nee, nog niet meteen letterlijk!) dat ze in de partij nergens anders over praten.

„Zag je Emile in de Kamer?”

„Schei uit, hij bakte er weer weinig van.”

„Hoe lang kan dit nog zo doorgaan?”

„We móéten iets doen.”

„Bel jij eens met Jan.”

SP-Kamerlid Harry van Bommel noemde het optreden van Roemer – het achterwege laten van cijfers – tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen ‘onhandig’. „Ik weet niet hoe dit kon gebeuren”, zei Van Bommel tegen het AD, „ik heb alleen maar informatie aangeleverd voor het blokje buitenland.”

Komt het tot een coup, dan weet Roemer nu al van wie hij geen helpende hand hoeft te verwachten. Harry kijkt de andere kant uit, hij heeft het veel te druk met het aanleveren van allerlei blokjes informatie.

Laten we voor de SP hopen dat ze een eventuele ontslagkwestie handiger aanpakken dan AZ deed met Alex Pastoor en Marco van Basten. Je zou er bijna heimwee naar Dirk Scheringa van krijgen – die zou ze beiden dictatoriaal met enkele dure hypotheekleningen en waardeloze woekerpolissen de laan hebben uitgestuurd.

Zó moeilijk was het toch ook weer niet? Van Basten was moe en overspannen, Pastoor wilde hem alleen opvolgen als hij twee seizoenen kon blijven. Mensen die ook na de zomervakantie nog moe en overspannen zijn, lijken me niet geschikt voor het hectische voetbalwereldje, ook niet als ze een grote voetballer zijn geweest. Dan maar op de bank als hulptrainer? Van Basten naast het Pastoortje? Sorry, het kán gewoon niet. Ja, Bergkamp zit naast Frank de Boer, maar dat is de ene grootheid naast de andere. Van Basten naast het Pastoortje dat is Obama naast Roemer, nee, kleiner nog, Harry van Bommel.

Het Pastoortje voelde dat ook wel, die begon Van Basten alvast een beetje tegen te werken. Hij had moet beseffen dat hij dat onherroepelijk ging verliezen. Grote reputaties zijn in de voetbalwereld oppermachtig. Zie Cruijff, die zich bij Ajax alles kan veroorloven. Nu staat het Pastoortje tegenspartelend buiten en mag Van Basten zijn eigen opvolger aanwijzen.

Guus Hiddink is ook zo’n reputatie. Wat zou een normaal bedrijf (als die nog bestaan) doen met een directeur die na een aantal elementaire fouten van eigen makelij een half uur lang boos en trillend in het bezemhok voor zich uit zit te staren om vervolgens op een persconferentie ruzie te maken met het journaille? Ik vermoed: wegsturen met een handdruk die dankzij de crisis niet eens meer van goud is.

Maar Hiddink mag het bij de KNVB, dat verre van een normaal bedrijf is, nog veel bonter maken. In vage gesprekken met zijn KNVB-omgeving en met de pers heeft hij laten weten dat hij het grote werk wat meer aan zijn assistenten Blind en Van Nistelrooij wil overlaten; zelf kan hij dan beter de technische manager Jelle Goes ondersteunen.

Dus als we na de volgende nederlaag, misschien al tegen Kazachstan, verhaal willen halen bij de bondscoach (door mij geschat jaarsalaris: miljoentje of twee), dan treffen we op de persconferentie Blind en Van Nistelrooij achter de microfoon die zullen zeggen: „Guus? Die zit bij Goes.”

    • Frits Abrahams