Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Obama: ‘netwerk des doods’ van IS zal met kracht worden ontmanteld

Sancties op Rusland zullen worden opgeheven als het land kiest voor het pad van vrede en diplomatie. Daarnaast zal ‘het netwerk des doods’ van IS met geweld worden ontmanteld. Dat heeft president Obama vandaag gezegd tijdens de opening van de Algemene Vergadering van de VN in New York.

President Obama tijdens zijn toespraak vandaag bij de VN.
President Obama tijdens zijn toespraak vandaag bij de VN. Foto ANP/EPA/Justin Lane

Het ‘netwerk des doods’ van IS zal met kracht worden ontmanteld. Daar worden echter geen Amerikaanse soldaten bij ingezet. Dat heeft president Obama vandaag gezegd tijdens de opening van de Algemene Vergadering van de VN in New York.

‘Wij kiezen hoop boven angst. We werken aan een wereld zoals die zou moeten zijn.’ aldus de Amerikaanse president vandaag. Ondanks dat het de beste tijd is om geboren te worden, blijven er gevaren in deze wereld bestaan. Obama noemde in dat verband de uitbraak van ebola, de opkomst van het jihadisme, en de problemen rondom Rusland.

‘Vlucht nu het nog kan’

Zodra het over de strijd tegen jihadistische organisaties als Islamitische Staat ging, benadrukte Obama dat de VS niet in oorlog zijn met de islam en dat ook nooit zijn geweest. De religie is volgens Obama een leer van vrede.

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Over jihadstrijders zegt Obama: we moeten een alternatieve visie bieden, verschillende religies samenbrengen.

De president bestempelde IS tot het ‘netwerk des doods’, dat met een brede coalitie moet worden ontmanteld. Obama herhaalde echter geen plannen te hebben om troepen naar andere landen te sturen. De VS zullen wel hulp geven aan lokale strijders en bijvoorbeeld de financiële stromen van IS afkappen. IS-strijders werden door de president opgeroepen om het slagveld te ontvluchten nu het nog kan:

“De enige taal die dergelijke moordenaars begrijpen, is die van geweld.”

Wat betreft Irak ziet Obama lichtpuntjes, zoals het feit dat het land nu een leiderschap heeft waarin alle groepen zijn opgenomen en ook acceptabel is voor andere landen. Voor Syrië, waar IS ook zetelt, roept de president op tot een politieke oplossing:

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Enige duurzame oplossing voor Syrie is een politieke oplossing, er is geen andere manier om deze waanzin op te lossen, zegt Obama

Ook het conflict rondom Israël en de Palestijnen werd aangehaald: Obama herhaalde dat de enige oplossing de tweestatenoplossing is.

NRC-redacteur Juurd Eijsvoogel woonde de vergadering in New York bij:

“Obama was heel uitgesproken in het benoemen van de oorlog die nu uitgevochten wordt. Het was opmerkelijk in die zin dat hij het op twee manieren in een breder verband plaatste.

Allereerst benadrukte Obama dat de VS deze oorlog niet alleen uitvechten, maar met een grote coalitie. Zoals hij het zelf eerder al aanstipte: ‘Dit is niet alleen de oorlog van Amerika’.

Maar het was ook breed in die zin dat dit onderdeel is van een bredere strijd binnen de islamitische wereld. Obama riep moslims op afstand te nemen van het extremisme. Hij sprak van het bieden van een alternatieve visie. Het is dus niet alleen een strijd tussen landen, maar ook een ‘cultuurstrijd’ die gewonnen moet worden.”

‘Rusland moet kiezen voor pad van vrede’

Zodra het over Rusland ging, trok Obama een vergelijking met de geschiedenis:

“De Russische acties in Europa doen denken aan de tijd dat kleine landen werden vertrappeld door grote staten uit territoriale ambitie.”

Eijsvoogel op Twitter:

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Bigger nations should not be able to bully smaller ones, zegt Obama bij VN - en doelt duidelijk op Rusland

Obama zei verder dat de sancties tegen Rusland opgeheven kunnen worden, als Rusland kiest ‘voor het pad van vrede en diplomatie’.

‘Rutte spreekt vanavond Veiligheidsraad toe over bijdrage tegen IS’

VN-secretaris Ban Ki-Moon opende de vergadering. Hij wees tijdens zijn speech op de vele crises die op dit moment spelen en noemde 2014 een ‘vreselijk jaar voor de beginselen van het VN-Handvest’. Zijn oproep aan de wereldleiders:

“Leiderschap gaat om het vinden van zaden van hoop en ze doen ontplooien tot iets groters. Dat is onze plicht en dat is mijn oproep aan jullie.”

Overigens was het voor premier Rutte geen rustige bijeenkomst, aangezien er in Nederland een discussie wordt gevoerd over de Nederlandse bijdrage aan de strijd tegen IS:

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Onrustige VN-vergadering voor Rutte: heeft weer z’n bankje verlaten, Den Haag weer a/d lijn?

Rutte zal vanavond volgens bronnen de VN-Veiligheidsraad toespreken over die bijdrage.