Nederland wil F-16’s sturen naar Irak

Een Nederlandse F-16 voor terugkeer naar Nederland na een laatste operationele vlucht boven Afghanistan.
Een Nederlandse F-16 voor terugkeer naar Nederland na een laatste operationele vlucht boven Afghanistan. Foto ANP/Evert-Jan Daniels

Het kabinet wil F-16 gevechtsvliegtuigen naar het Midden-Oosten sturen om te helpen in de strijd tegen Islamitische Staat. Dat hebben bronnen bevestigd aan NRC. Voor de inzet van de toestellen in Irak bestaat in de Tweede Kamer ruime steun.

De F-16’s worden waarschijnlijk niet ingezet in Syrië, waar de Verenigde Staten net zijn begonnen met luchtaanvallen tegen de terreurgroep. Irak had om buitenlandse hulp gevraagd. In Syrië liggen de buitenlandse luchtaanvallen gevoeliger, want van samenwerking met de Syrische president Assad kan geen sprake zijn. Bovendien ontbreekt voor Syrië een volkenrechtelijk mandaat van de Verenigde Naties.

Artikel 100

Premier Rutte zei vorige week dat Nederland zonder mandaat, dat internationaal militair optreden zou legitimeren, de bijdrage van Nederland beperkt blijft “tot het Iraakse deel”. De PvdA ziet een mandaat als essentieel.Luchtaanvallen op Irak en Syrië. Klik op de afbeelding voor een grotere kaart.

Vanmiddag vindt een extra ministerraad plaats om een zogenoemde artikel 100-brief te bespreken (lees het artikel in de Grondwet). Daarmee wordt de Tweede Kamer officieel geïnformeerd over de militaire bijdrage aan de internationale coalitie onder leiding van de VS. Het kabinet kan overigens wel militair optreden zonder toestemming van de Tweede Kamer, maar doet dat in de regel nooit.

Nederland droeg onder meer F-16’s bij in Noord-Afghanistan. Die missie duurde twaalf jaar en kwam deze zomer ten einde. Een paar dagen geleden gingen er al geruchten dat Nederland F-16’s wilde inzetten in de strijd tegen IS. De terroristische organisatie heeft delen van Irak en Syrië in handen en heeft in de bezette gebieden een kalifaat uitgeroepen.

Lees vanmiddag verder in NRC Handelsblad: VS hebben brede coalitie nodig tegen IS, Nederland doet mee