Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Nederland gaat met zes F-16’s boven Irak missies uitvoeren

Nederland gaat met zes F-16’s meedoen aan de strijd tegen Islamitische Staat. De gevechtsvliegtuigen worden alleen in Irak ingezet en niet in Syrië. Dat is zojuist bekendgemaakt tijdens een persconferentie met minister Hennis (Defensie) en vicepremier Asscher.

Nederlandse F-16's keren terug na hun laatste operationele vlucht boven Afghanistan.
Nederlandse F-16's keren terug na hun laatste operationele vlucht boven Afghanistan. Foto ANP / Evert-Jan Daniëls

Nederland gaat met zes F-16’s meedoen aan de strijd tegen Islamitische Staat. De gevechtsvliegtuigen worden alleen in Irak ingezet en niet in Syrië. Dat is zojuist bekendgemaakt tijdens een persconferentie met minister Hennis (Defensie) en vicepremier Asscher.

De bewindslieden kondigden dit aan na een ministerraad die vanmiddag is gehouden over de Nederlandse bijdrage tegen IS. Nederland stuurt tevens 130 trainers naar Irak om het nationale leger en Koerdische strijders op te leiden. Er is geen sprake van combat boots on the ground, militairen op de grond die gaan meevechten. De trainers zullen niet worden gestationeerd in het gebied waar IS actief is, maar een ‘afgeschermde faciliteit’.

In totaal 380 militairen

De missie zal zes tot twaalf maanden duren. Dat komt overeen met de duur van wat de Amerikanen zien als de eerste fase van de strijd tegen IS. De bedoeling is dat IS in die fase op korte termijn militair wordt gebroken. Doelwitten zullen onder andere kampen en commandostructuren van IS zijn.

Naast de zes F-16’s gaan er nog twee reservetoestellen naar het gebied. Bij de luchtoperaties zullen 250 militairen worden betrokken, waardoor de totale Nederlandse inzet op 380 manschappen komt. Volgens Asscher is dit een ‘reële bijdrage’. Dit getal kan overigens nog worden aangepast, aldus de Artikel 100-brief die vanavond aan de Tweede Kamer is verstuurd:

Het exacte aantal militairen is afhankelijk van de ondersteuning door partners, vooral op het gebied van logistiek en beveiliging.

Morgen gaan de eerste verkenningsteams naar Irak en Jordanië. Vermoedelijk zullen de F-16’s in Jordanië worden gestationeerd. In principe kan het Nederlandse smaldeel al binnen één week operationeel zijn, zo meldde minister Hennis.

Dreiging voor Nederland

In het schrijven wordt verder een verband gelegd tussen terugkerende Nederlandse IS-strijders en het ‘substantiële dreigingsniveau’ in Nederland. Door de vanavond aangekondigde bijdrage aan de strijd tegen IS is het risico aanwezig dat Nederland nog meer in het vizier komt van jihadisten. Asscher erkende dat:

“Wij zijn ons bewust van de risico’s van deelname aan deze missie. Dat geldt voor de mensen ter plekke, maar ook hier op straat. Nederland zal onder jihadisten een hoger profiel krijgen. Onze veiligheidsdiensten zijn paraat.”

Rutte spreekt vanavond Veiligheidsraad toe

Irak heeft eerder al verzocht om de hulp, waardoor er juridische gezien geen barrières zijn voor militaire acties in Irak. In de Tweede Kamer bestond al veel draagvlak voor een dergelijke missie.

In Syrië zijn dus geen militaire acties gepland. Volgens Asscher mist daarvoor het internationale mandaat. Wel heeft het kabinet ‘begrip’ voor de acties van de Amerikanen in Syrië. Het kabinet zegt verder humanitaire hulp naar het land te sturen en zich in te blijven zetten voor een politieke oplossing van de crisis in Syrië.

Premier Rutte is op dit moment in New York voor de Algemene Vergadering van de VN. Hij zal rond 22.30 de Veiligheidsraad toespreken. De V-raad zal tijdens de bijeenkomst praten over de aanpak van jihadisten die naar Irak en Syrië afreizen om daar met terreurorganisaties mee te vechten.

Lees hier de Artikel 100-brief die vanavond aan de Tweede Kamer is verstuurd: