Miljardairs worden ook in China een normaal verschijnsel

Meer Chinezen zijn superrijk, al dan niet met hulp van de Communistische Partij. Maar de rijkdom kan ook zo weer voorbij zijn.

De opmars van het Chinese internet heeft niet alleen Alibaba-oprichter Jack Ma miljardair gemaakt. In de nieuwe top-10 van superrijke Chinezen van het Shanghaise onderzoeksbureau Hurun Report staan dit jaar vijf eigenaren van nieuwe technologiebedrijven, IT en schonere energie. Vastgoed-, staal- scheepsbouwmiljardairs moeten volgens Hurun-onderzoeker Rupert Hoogewerf plaatsmaken voor de IT-miljardairs.

De voormalige leraar Engels Jack Ma is met een vermogen van 25 miljard dollar de rijkste particuliere ondernemer. Na de beursgang van Alibaba nam zijn vermogen met 500 procent toe en verdrong hij Wang Jianlin van het entertainment- en vastgoedconcern Wanda (luxe warenhuizen, bioscoopketens) van de eerste plaats.

Afvallers

Andere nieuwkomers of stijgers in Huruns top-10 zijn Lei Jun (van smartphonemaker Xiaomi) met 7,5 miljard dollar, Richard Qiangdong van Alibaba-concurrent JD.com (8,8 miljard), Robin Li en Melissa Ma Dongmin (17,5 miljard) van Baidu.com en Pony Ma (18,1 miljard) van het IT-bedrijf Tencent.

Het Hurun Report levert in China, en sinds vorig jaar ook in India, het meest accurate beeld op van de snel groeiende particuliere rijkdom en de groei van de middenklasse. De Volksrepubliek, exclusief Hongkong en Macau, telt dit jaar 354 ondernemers met een vermogen van meer dan 1 miljard dollar, 39 meer dan vorig jaar. Tien jaar geleden telde Hoogewerf drie miljardairs. Onder de 354 zijn 42 vrouwen en 26 mannen jonger dan 40. „Dit zegt alles over de dynamiek en veranderingen in de Chinese economie en over het groeipotentieel van Chinese particuliere bedrijven, niet alleen in China maar ook daarbuiten”, analyseert Hoogewerf. Bronnen van rijkdom in China zijn behalve de IT-sector ook entertainment, investeringen, autoverkoop, nieuwe energie en farmaceutica. Ook de stijging van de beurzen in Shanghai (plus 71 procent) en Hongkong (plus 61 procent) speelde een grote rol.

Minstens zo interessant als de nieuwkomers zijn de afvallers. In de anticorruptiecampagne van president Xi Jinping raakten zeven miljardairs van vorig jaar na veroordelingen hun vermogens kwijt. Een werd er geëxecuteerd. Elf die nog wel op de lijst staan zijn het mikpunt van onderzoek of wachten (dood)vonnissen af.

Sterrenbeeld Draak

Iedereen in China lijkt in de ban van geld verdienen. Dat verklaart volgens Hurun Report waarom IT-rijken als Jack Ma kolossale aantallen volgers (bijna 24 miljoen) hebben op Weibo, het Chinese Twitter. Alleen vastgoedondernemer Pan Shyi en acteur/miljonair Jet Li overklassen Ma met 27 miljoen volgers. „De cijfers over hun populariteit op de sociale media maken duidelijk hoe groot hun impact is in China”, aldus Hoogewerf.

Dat meer dan uitstekende contacten met de Communistische Partij essentieel zijn om rijk te worden – en vooral ook te blijven – blijkt uit dit cijfer: 147 van de 354 superrijken bekleden functies in partijorganen. Hurun Report stelde vast dat het sterrenbeeld Draak onder hen goed vertegenwoordigd is. De Slangen doen het ook goed. Dat Jack Ma een Draak is is dus niet verrassend.

    • Oscar Garschagen