Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Mijn grote ambities kosten tijd en geld

Femke van Leeuwen (32) is zelfstandig meubelmaker en interieurontwerper. Zes dagen per week werkt ze in opdracht of aan eigen werk. Samen met haar vriend woont ze in een huurhuis in Amsterdam.

Foto Bob van der Vlist

‘Als ik me niet had aangesloten bij een collectief was ik nooit zover gekomen als ik nu ben. Ik werkte eerder al vanuit huis, maar kon in 2012 bij Vakvrouwen in Amsterdam terecht. Dat is een collectief waarin vrouwen met technische beroepen zich hebben verzameld. Zij hebben me veel geholpen, zowel op praktisch gebied als met hun kennis en ervaring. Het is heel fijn om bijvoorbeeld bij anderen even te checken of een offerte goed is opgesteld.

„Inmiddels heb ik vrijwel constant opdrachtgevers en verdien ik tussen de 1.200 en 2.500 euro netto in de maand, afhankelijk van het soort opdracht. Soms gaat het om een klein meubelstuk, daar ben ik niet zoveel tijd aan kwijt, maar dan verdien ik ook minder.

Daarnaast probeer ik zoveel mogelijk tijd te besteden aan autonoom werk; ik ben bezig om een meubellijn op te zetten die ik wil verkopen naast het werk in opdracht. Omdat ik er nog niet zolang mee bezig ben, is het nu vooral investeren. In die periodes kom ik qua vaste lasten net rond.

„Het liefst zou ik rond de 2.000 euro netto per maand verdienen. Dan heb ik genoeg ruimte om naast het geld voor de gezamenlijke vaste lasten nog een buffer op te bouwen voor leuke dingen zoals vakanties. Van meubels maken word je niet rijk, maar mijn hart gaat er sneller van kloppen en dat vind ik het belangrijkst.”

‘Omdat ik vijf dagen per week in de werkplaats te vinden ben en op zaterdag meestal thuis nog achter de computer zit voor mijn autonome werk, houd ik weinig tijd over om geld uit te geven. Doordeweeks werk ik namelijk van ongeveer 10.00 tot 20.00 uur. Aan het einde van de dag wil ik dan ook wel gewoon even rustig op de bank zitten.

„Als ik wat meer tijd heb nodigen mijn vriend en ik graag vrienden of familie uit om te komen eten. Dan zijn we al snel zo’n 75 tot 100 euro kwijt.

„Op dit moment steek ik al het geld dat ik overhoud in mijn zaak. Niet dat ik het niet belangrijk vind om leuke kleren te kopen, maar ik heb nog een waslijst met klein, elektronisch handgereedschap dat ik graag wil hebben. Daarnaast laat ik het overgebleven geld op mijn rekening staan, zodat ik daarvan kan leven als ik een maand wat minder opdrachten heb. Naast een gezamenlijke spaarrekening leg ik dus geen geld voor mezelf opzij. Dat zou ik wel graag willen, om wat meer rust in mijn hoofd te krijgen. Maar ik heb nu eenmaal grote ambities met mijn autonoom werk en dat kost tijd, en geld.”